Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Erstatningsrettslig identifikasjon.

   
Lørdag den 16 juni 2001 disputerer førsteamanuensis Bjarte Askeland for dr. juris-graden ved det juridiske fakultet, Universitet i Bergen over avhandlingen:

"Erstatningsrettslig identifikasjon".

Avhandlingens emne kan forklares på følgende måte: Hovedregelen i norsk rett er at en person (A) bare skal betale erstatning for sine egne uaktsomme eller forsettlige skadeforvoldelser. Avhandlingen undersøker spørsmålet om når det må gjøres unntak fra denne regelen, slik at en person må betale erstatning for en annens (B´s) skadeforvoldelse. Et praktisk eksempel på avhandlingens prinsipielle problemstilling er spørsmålet om i hvilke tilfeller en arbeidsgiver skal betale erstatning for en arbeidstakers skadeforvoldelse. Hvis arbeidsgiver må betale erstatning for arbeidstakerens handling, vil arbeidsgiveren i juridisk terminologi identifiseres med arbeidstakeren. Avhandlingen undersøker en rekke slike regler som innebærer slik "aktiv identifikasjon", altså at A bærer ansvar for B´s skadeforvoldende handling.

Et hovedtema i arbeidet er hvilken tilknytning som må bestå mellom A og B og mellom A og skaden, for at A skal pålegges erstatningsansvar - eller identifiseres med B. I denne forbindelse undersøkes hvilken betydning årsakssspørsmål har for identifikasjonsproblemet. Med utgangspunkt i de funn som er gjort vedrørende årsaksspørsmålenes betydning drøftes så identifikasjonsproblemet i situasjoner hvor det består ulike kontraktsforbindelser mellom A og B og mellom A og skadelidte.

Avhandlingen behandler også den tilsvarende problemstilling i forhold til spørsmålet om reduksjon av den skadelidtes erstatning: Når skal erstatningen reduseres på grunn av den skadelidtes tilknytning til en person som uaktsomt har medvirket til skaden? Dette kalles i juridisk begrepsbruk for "passiv identifikasjon". De ulike personrelasjonene og kontraktsrelasjonene fra undersøkelsen vedrørende skadevolders identifikasjonsansvar gjennomgås på tilsvarende måte i forhold til spørsmålet om skadelidte skal identifiseres med en som har medvirket til skadeforvoldelsen. Avhandlingen påpeker og drøfter betydningen av likheter og forskjeller mellom de rettslige argumentene som er aktuelle ved aktiv og passiv identifikasjon.

Personalia:
Bjarte Askeland (født 1965) er fra Manger på Radøy. Han tok juridisk embetseksamen ved Universitetet i Bergen i 1991. Han har arbeidet ved Jæren Sorenskriverembete i 1992-1994, først som dommerfullmektig og det siste halve året som konstituert herredsrettsdommer. Han har ellers vært amanuensis ved det juridiske fakultet i Bergen i 1991-1992 og 1995-1996, før han tiltrådte som doktorgradsstipendiat i 1997.

Tidspunkt og sted for disputasen:
16.06.2001, kl. 10.15, Auditorium 2 på Jusbygget, Magnus Lagabøtes plass 1 (Dragefjellet).

Kontaktpersoner:
Bjarte Askeland, tlf. 55 58 95 84 (a), 55 24 22 87.
E-post: bjarte.askeland@jur.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Kristin Sandereid, tlf. 55 58 90 34 (a), epost: kristin.sandereid@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det juridiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.