Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Organisk helhetstenkning innenfor litteraturen

Cand. philol. Charles Ivan Armstrong disputerer 24. august 2001for dr. art.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"The Afterlife of Organicism: Idealism, Romanticism, and Beyond."

Organiske modeller dannet på 1700-tallet utgangspunktet for en ny helhetstenkning. I en organisk helhet skulle form og innhold smelte sammen på naturlig vis, i motsetning til den mekaniske helheten som ble forstått som en kunstig form for totalitet. Avhandlingen analyserer den organiske tenkningens utvikling, med fokus på tysk idealistisk filosofi, britisk romantikk og moderne litteraturteori. Den viser at allerede i Immanuel Kants filosofi på 1780-tallet fremsto organiske helheter som motsetningsfulle konstruksjoner, som både kunne resultere i hierarkiske systemer og kaotiske fragmenter. Litteraturkritikeren Friedrich Schlegel var den som først avslørte til fulle hvor motsetningsfull den organiske modellen var.

I avhandlingens andre del vises det hvordan den britiske dikteren Samuel Taylor Coleridges teoretiske skrifter bevisst velger en konservativ og hierarkisk variant av det organiske. I kapitler om Coleridges og William Wordsworths poesi kommer det imidlertid frem at de britiske romantikerne likevel i praksis ikke kunne unnslippe de problemene som hjemsøkte Kant og idealistene. Avhandlingen avsluttes med en analyse av hvordan den organiske tenkningens fordringer og problemer behandles av sentrale figurer innenfor den moderne litteraturteorien. I. A. Richards, Hans-Georg Gadamer, og den tidlige Georges Bataille leses alle som bevisste forlengere av den organiske tradisjonen. Avslutningsvis blir Maurice Blanchots og Jacques Derridas forsøk på å legge bak seg denne tradisjonen gått etter i sømmene.

Personalia:
Charles Ivan Armstrong er oppvokst i Tromsø, hvor han ble cand. philol. i allmenn litteraturvitenskap i 1995. Året etter ble han ansatt som NFR-stipendiat ved Seksjon for allmenn litteraturvitenskap, UiB. Våren 2001 var han ansatt som førsteamanuensisvikar ved Engelsk institutt, UiB.

Tidspunkt og sted for disputasen:
24.08.2001, kl. 10.15, Aud. B, Sydneshaugen skole

Kontaktpersoner:
Charles Ivan Armstrong, 55 58 23 61 (a), Charles.Armstrong@eng.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Anette W. Petersen, tlf. 55 58 90 34 (a), epost: anette.petersen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det historisk-filosofiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.