Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Tungionefysikk

M.sc. Csaba Anderlik disputerer 5. januar 2001 for dr.scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Hadronization and freeze-out in Heavy Ion Collisions"

Hovedmålet med tungionefysikken med relativistiske energier er å bevise eksistensen og bestemme egenskaper av kvark-gluon plasma - en form av materie med kvarker og gluoner i likevekt. Denne materien eksisterte i "Big Bang" og kan muligens finnes i midten av neutronstjernene.

Avhandlingen omhandler teoretiske og numeriske studier av viktige aspekter av moderne subatomer fysikk. Målsettingen med arbeidet har vært å anvende kollisjonsberegninger for å få kunnskap om modelleringen og utkomst fra subatomer kollisjoner generelt. Første del av avhandlingen beskriver metodene som gir oss antall og impulsdistribusjon av protoner, pioner og andre hadroner som er dannet i tungione kollisjoner. Ut av disse målbare kvantiteter avgjøres formasjonen og egenskaper av kvark-gluon plasma. Innføringen av nye metoder i slike modeller forhøyer nøyaktigheten av teoretiske beregninger.

Det er meget viktig å få beskrevet hadronisasjonsprosessen nøyaktig. I avhandlingen innfører Anderlik en ny teoretisk og numerisk beskrivelse av hadrondannelsen med meget lovende resultater.

Personalia:
Csaba Anderlik er oppvokst i Romania og er nå bosatt i Bergen. Han er utdannet M. sc. i fysikk fra Babes-Bolyai Universitet i Cluj. Doktorarbeidet er utført innen seksjon for teoretisk fysikk og modellering ved Fysisk institutt, Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
05.01.2001, kl. 13.00, Auditorium 2, Realfagbygget, Allegaten 41

Kontaktpersoner:
Professor Laszlo P. Csernai, tlf: (47) 55 582802/fax: (47) 55 589440, csernai@fi.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), epost: morten.steffensen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.