Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Biomembraner

   
Armelle Varnier Agasøster disputerer fredag 23. november for dr.scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:
"Role of the phospholipid composition for the drug-membrane and protein-membrane interactions".

Temaet i avhandlingen er knyttet til betydningen av lipid sammensetning i membraner for virkningen av membran-løslige medikamenter. Assosiasjon av det antipsykotisk medikament klorpromazin med en lipid membran har vært undersøkt. Membran ladning og fluiditet er to viktige parameter for interaksjonen med klorpromazin. Medikament vises også å påvirke de fysikalske egenskapene av biomembraner. Dette kan ha betydning for aktivitet av membran bundete proteiner, og dermed for de terapeutiske virkninger av membran-løslige medikamenter. I avhandling har assosiasjon og konformasjon av membran proteinet -laktalbumin vært vist å være avhengig av de fysikalske egenskapene av lipid membraner. Konformasjonen av membran-bundet -laktalbumin er interessant i at den er relatert til en antitumor form av proteinet.

Dette forskningsarbeidet er en del av et EU samarbeidsprosjekt med institusjoner i Nederland, Belgia og Frankrike.

Personalia:
Armelle Varnier Agasøster er født i 1972 i Frankrike og har bodd i Norge de siste 7 år. Hun tok cand.scient. eksamen i biokjemi ved Universitetet i Bergen i 1998. Siden 1998 har hun vært doktorgradsstudent ved Institutt for Biokjemi og Molekylærbiologi, Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
23.11.2001, kl. 10.15, Auditorium 1, PKI, Årstadveien 19.

Kontaktpersoner:
Armelle Agasøster, tlf: 55 58 64 42, epost: armelle.varnier@pki.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Anette W. Petersen, tlf. 55 58 90 34 (a),e-post: anette.petersen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det historisk-filosofiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.