Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Måling av smerte og aktivitetsbegrensninger ved muskel- og skjelettplager

   
Master of Science, fysioterapeut Liv Inger Strand disputerer 4. september 2001 for dr. philos. graden ved Det medisinske fakultet, Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Assessment Tools of Pain and Activity Limitations in Musculoskeletal Conditions".

Personer med muskel- og skjelettplager har ofte smerte og vansker med å utføre mange av dagliglivets aktiviteter. Målemetoder som benyttes ved undersøkelse av pasienter, bør ha evne til å fange opp vanlige funksjonsproblemer, og kunne gradere disse. Metoder som benyttes til å måle behandlingseffekt, bør ha evne til å fange opp endringer som er betydningsfulle for pasientene. Avhandlingen omfatter utvikling og bruk av målemetoder for smerteopplevelse og aktivitets-begrensninger som særlig gjør seg gjeldende hos pasienter med ryggplager.

Norsk spørreskjema for smertemåling er utviklet etter modell av det engelskspråklige McGill Pain Questionnaire. Ord som brukes i det norske språk for å beskrive smerte, ble samlet inn blant pasienter og helsepersonell og inkludert i det norske spørreskjemaet. Ordene er organisert i grupper etter kvalitet og styrkegrad og beskriver sensoriske kvaliteter og følelsesmessige reaksjoner på smerte. Studien viser at spørreskjemaet kan benyttes til å kartlegge smertestatus hos pasienter med langvarige muskel- og skjelettplager, og skille mellom pasienter med forskjellig funksjonsstatus. To nye funksjonstester ble utviklet for å undersøke utførelse av dagliglivsaktiviteter hvor det stilles krav til aktiv ledighet i ryggen. Testene viste seg mest anvendbare for pasienter med ryggplager. Det var imidlertid moderat samsvar i skårer mellom ulike tester av aktiv bevegelse i ryggen. En sumskala av fem tester (Back Performance Scale, BPS) ble derfor konstruert for å utvikle et bredere og mer klinisk viktig mål på denne funksjonskvaliteten. Mens mange pasienter med langvarige ryggplager ikke viste aktivitetsbegrensning målt med de enkelt testene, viste nesten alle nedsatt funksjon ved hjelp av sumskåren. BPS viste både god evne til skille mellom personer med forskjellig funksjonsstatus og til å avspeile betydningsfull endring over tid. BPS kan derfor bli et viktig hjelpemiddel i klinisk arbeid og i forskning til å kartlegge vanlige funksjonsbegrensninger og evaluere behandlingseffekt hos pasienter med ryggplager. Dataene som er benyttet i store deler av avhandlingen er hentet fra "Bergensprosjektet: Tilbake på jobb" som er en omfattende randomisert, klinisk kontrollert studie av langtidssykemeldte pasienter med muskel- og skjelettplager.

Personalia:
Liv Inger Strand er født i Ørskog i 1947. Hun tok fysioterapeututdanning ved Statens Fysioterapiskole i Oslo i 1969 og graden Master of Science in Physical Therapy ved Massachusetts General Hospital Institute of Health Professions i Boston, USA i 1988. Strand har tidligere vært ansatt ved Fysioterapeututdanningen, Høgskolen i Bergen og er nå ansatt som universitetslektor ved Seksjon for fysioterapivitenskap, Institutt for samfunnsmedisinske fag, Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
04.09.2001, kl. 0915, Auditoriet, Armauer Hansens hus (Haukeleand sykehus)

Kontaktpersoner:
Liv Inger Strand, tlf 55586123 (a), 55160752 (p), e-post: Liv.Strand@isf.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Anette W. Petersen, tlf. 55 58 90 34 (a),
epost: anette.petersen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.