Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Lungesykdommer blant voksne i Botswana

Cand. med. Tore W. Steen disputerer 6.april 2001 for dr. med.-graden med avhandlingen:

"Adult Lung Health in Botswana".

Arbeidet fokuserer særlig på tuberkulose og silikose. Tuberkuloseforekomsten i Botswana er blant de høyste i verden. Historisk skyldes dette i stor grad migrasjon av mannlig arbeidskraft til gruveindustrien i Sør-Afrika. Arbeiderne ble smittet i gruvene og brakte smitten tilbake til hjemlandet. De siste 10 år har HIV-epidemien bidradd sterkt til økt tuberkuloseforekomst.

Steen har undersøkt HIV-forekomst og dødelighet i relasjon til HIV-status blant botswanske tuberkulosepasienter. Han har også beskrevet diagnostikk av lungetuberkulose i landet. Årsaker til forsinket diagnostikk lå i hovedsak i helsesektoren. Bruk av tradisjonell medisin bidro i mindre grad til forsinkelser. Mange pasienter velger tradisjonell behandling parallelt med, eller i forløpet av, moderne tuberkulosebehandling.

I en undersøkelse blant tidligere gruvearbeidere som hadde arbeidet i Sør-Afrika, ble det funnet høy forekomst både av silikose og gjennomgått tuberkulose. Oppfølging har vist at det er mulig for flere av disse mennene å oppnå yrkesskadeerstatning fra den sørafrikanske gruveindustrien. Som følge av undersøkelsen er arbeidet med å påvise silikose, og fremme søknader om yrkesskadeerstatning, blitt satt i system i Botswana.

Nasjonale data viser at tuberkulose og lungebetennelse har hatt sterkt økende forekomst i Botswana de siste tiår. Dødeligheten av begge har også økt meget. Dette har klar sammenheng med HIV-epidemien. Astma, kronisk obstruktiv lungesykdom og lungekreft ser derimot ut til å ha en stabil forekomst, og er forholdsvis sjeldne som dødsårsaker.

Personalia:
Tore W Steen er født i Kristiansand i 1950. Han tok medisinsk embetseksamen ved Universitetet i Bergen i 1975. Han har siden arbeidet i Stokmarknes, Svolvær og Botswana. Steen er spesialist i allmennmedisin og samfunnsmedisin, og arbeider nå som assisterende fylkeslege i Vest-Agder.

Tidspunkt og sted for disputasen:
06.04.2001, kl. 9.15, Auditore, Armauer Hansens hus, Haukeland sykehus.

Kontaktpersoner:
Tore W Steen, telefon 38076394/38013725
Professor Bjarne Bjorvatn, telefon 55974643
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Kristin Sandereid, tlf. 55 58 90 34 (a), epost: kristin.sandereid@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.