Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Havområdene vest for Svalbard

M.Sc. Tuomo Mikael Saloranta disputerer fredag 26. oktober for dr.scient-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"The sea west of Svalbard: Structures, trends and variability in hydrography"

Hovedtemaet i avhandlingen er Vest Spitsbergen-strømmen, som transporterer varmt vann av Atlantisk opprinnelse fra Norskehavet til Framstredet og videre til Polhavet. Både historiske (fra hele 1900-tallet) og nylig innsamlede målinger er blitt benyttet for å analysere temperatur- og saltholdighetsforholdene og deres romlige og tidsmessige variasjon i havområdene vest for Svalbard. Basert på denne informasjonen er Vest Spitsbergen-strømmens rolle og betydning i det arktiske klimasystemet blitt studert og diskutert.

Personalia:
Tuomo M. Saloranta er født og oppvokst i Helsinki, Finland. Han tok M.Sc. graden i fysisk oseanografi ved Universitetet i Helsinki i1998. Graden inkluderte studier ved UNIS på Svalbard i 1996-97. I høst 1998 ble han ansatt som NFR-stipendiat i forskningsprogrammet "Arktisk lys og varme" ved geofysisk institutt i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
26.10.2001, kl. 10.15, Auditoriumet i østfløyen, Geofysisk Institutt, Allegt. 70.

Kontaktpersoner:
Tuomo M. Saloranta, tlf. 22 85 57 68 (a)/ 99 16 45 59(m), epost: tuomo@geofysikk.uio.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Anette W. Petersen, tlf. 55 58 90 34 (a),e-post: anette.petersen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.