Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Overvåkning og prediksjon av biokjemiske komponenter i havet

   
Cand. scient. Lars-Jørgen Natvik disputerer fredag 19. oktober for dr. scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"A data assimilation system for a 3-dimensional biochemical model of the North Atlantic".

Numeriske havmodeller forsøker å beskrive havets bevegelser, og blir brukt til å predikere (foreskrive) ulike felter som strømhastigheter, temperatur, saltholdighet osv. Slike modeller kan også koples sammen med modeller for havets økosystem, som beskriver utviklingen av f.eks. planktonforekomster, næringssalter og annet organisk og inorganisk materiale. De koplete hav- og økosystemmodeller representerer forenklinger av det reelle system, noe som medfører at de predikerte felter inneholder feil. For å forbedre
beskrivelsen, kan man bruke informasjon fra reelle havobservasjoner, f.eks. innsamlet fra ulike tokt, fra bøyer utplassert i havet eller fra satelitter som svever i bane rundt jorda, til å oppdatere de ulike feltene som modellene innbefatter. Metoder som på en optimal måte bruker den informasjonen som ligger i en numerisk modell og i reelle observasjoner til å finne best mulige estimater av de ulike variable, kalles metoder for data-assimilering.

Avhandlingen demonstrerer hvordan avansert data-assimilering kan brukes til å oppdatere de biokjemiske komponenter i en realistisk koplet hav- og økosystem modell for det Nordatlantiske hav. Systemet som er utviklet bruker reelle data fra NASA satelitten Orbview-2, som inneholder utstyr som kan observere fargen på havets overflate. Observasjonene kan gi informasjon om oppblomstringer av plankton, innhold av forurensing, mm. Et eksperiment i reell tid ble igangsatt våren 2001, og demonstrerer hvordan et slikt modell- og data-assimileringssystem kan brukes til å overvåke og predikere f.eks. algeoppblomstringer, konsentrasjonen av nærinssalter, osv. Slik informasjon kan være av stor verdi for næringer som fiskeri- og oppdrett, forskning, samt myndigheter som overvåker og forvalter marine ressurser.

Personalia:
Lars-Jørgen Natvik (f. 1972) er oppvokst i Valdres og i Os (Hordaland). Han skrev hovedfagsoppgave ved Nansensenteret og Matematisk Institutt (UiB), der han avla sin cand. scient. eksamen høsten 1997. Deretter ble han ansatt
som forsker ved Nansensenteret, og har siden sommeren 1998 fått midler gjennom Norges Forskningsråd som stipendiat, og gjennom et større EU-prosjekt innen operasjonell oseanografi.

Tidspunkt og sted for disputasen:
19.10.2001, kl. 09.00, Nansensenteret, Edv. Griegsvei 3A.

Kontaktpersoner:
Lars-Jørgen Natvik, tlf. 55 29 72 88 (a) , epost: larsj@nersc.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Anette W. Petersen, tlf. 55 58 90 34 (a),e-post: anette.petersen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.