Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Identitet og virkelighet i misjonærers livsskildringer

   
Cand.philol. Lisbeth Mikaelsson disputerer fredag 6. april 2001 for dr.philos.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Kallets ekko: studier i misjon og selvbiografi"

Avhandlingen er en studie av selvbiografiske tekster skrevet av norske misjonærer. Tekstene har vært publisert i perioden 1843-1994. I alt 228 dagbøker, selvbiografier og misjonsskildringer er registrert og brukt som grunnlag for analysene i avhandlingen. Materialet teller både omfattende bokverk og mindre skrifter.

Spesiell oppmerksomhet er viet forfatterskapene til Johannes Einrem, Lars Dahle, Marie Monsen og Annie Skau Berntsen. Tekstene drøftes blant annet i lys av litteraturvitenskapelig genreteori, litteratursosiologi og fortellingsteori. Kvinne- og kjønnsforskning er trukket inn for å belyse kjønnsaspekter ved materialet. Mannsdominansen er stor, både når det gjelder antall forfattere og tekster.

Et hovedperspektiv i avhandlingen er å forstå tekstene i forhold til de leserne de er skrevet for, det vil si misjonens venner og støttespillere omkring i landet. Relasjonen til leserne og den felles misjonssaken kan et godt stykke på vei forklare innhold og normer i denne litteraturen. Forfatternes identitetsskaping er leserorientert og representativ. De fremstiller seg slik at leserne kan identifisere seg positivt med det de som misjonærer står for og forteller fra sitt liv. Ikke minst er misjonærenes kamp mot "hedenskapet" et leservennlig og oppbyggelig hovedtema, som legitimerer og heroiserer misjonen.

Personalia:
Lisbeth Mikaelsson er opprinnelig fra Kråkerøy. Embetseksamen med hovedfag i religionsvitenskap ble avlagt i 1976 ved Universitetet i Bergen. Hun er nå ansatt ved Institutt for klassisk filologi, russisk og religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen, som førsteamanuensis i religionsvitenskap. Tidligere har hun vært faglig-administrativ leder for Senter for humanistisk kvinneforskning ved Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
06.04.2001, kl. 10.15, Auditorium 4, Jus-bygget (Dragefjellet), Magnus Lagabøtespl. 1

Kontaktpersoner:
Lisbeth Mikaelsson, tlf. 55 58 24 43
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Kristin Sandereid, tlf. 55 58 90 34 (a), epost: kristin.sandereid@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det historisk-filosofiske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.