Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Immunologi og fysiologi hos laks

   
Cand. scient. Geir Olav Melingen disputerer fredag 8. juni for dr.scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Physiological and immunological interactions during parr-smolt transformation period in Atlantic salmon (Salmo salar L.)".

Temaet i avhandlingen er knyttet til interaksjoner mellom laksens fysiologiske utvikling og fiskens immunstatus. Laksen gyter i ferskvann, og når den unge laksen gjør seg klar for utvandring til sjøen gjennomgår den store fysiologiske prosesser som gjør den i stand til å leve i sjøvann. Denne prosessen omtales gjerne som parr-smolt utvikling eller smoltifisering.

I norsk akvakultur vaksineres all laksen før utsett til sjø, og et av formålene med oppgaven var å optimalisere vaksinasjonstidspunkt for å sikre en best mulig immunrespons og samtidig en minst mulig negativ effekt på den fysiolgiske utvikling. Den første delen av oppgaven har sett på disse interaksjoner hos den tradisjonelle ettårige smolten, som vandrer ut i sjøen ca 1,5 år etter klekking.

Den andre delen av oppgaven har sett på tilsvarende interaksjoner hos den sesonguavhengige smolten, som ved hjelp av høy temperatur og lysmanipulering kan overføres til sjø ca 8 måneder etter klekking. Forsøkene har vist at slik lysmanipulering endrer fiskens immunstatus, og at fisken ved en gitt størrelse er forskjellig fra den tradisjonelle ettårige smolten.

Personalia:
Geir Olav Melingen er født og oppvokst i Bergen. Han tok cand. scient. eksamen i fiskehelse ved Universitetet i Bergen i 1993. Etter en periode som forskningsassistent ved forsvarets forskningsinstitutt, Kjeller, klassestyrer i akvakultur ved Fiskarfagskolen i Austevoll, og forskningsjournalist i fagtidsskriftet Norsk Fiskeoppdrett ble han ansatt som koordinator / stipendiat ved institutt for fiskeri- og marinbiologi. Parallelt med doktorgradsarbeidet har Melingen vært ansvarlig for et undervisningssamarbeid innen marine fag mellom Gøteborg Universitet (Sverige), University of Maryland (USA) og Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
08.06.2001, kl. 10.15, Stort auditorium, Høyteknologisenteret i Bergen.

Kontaktpersoner:
Geir Olav Melingen, tlf. 55584616. E-mail: Geir.Melingen@ifm.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Kristin Sandereid, tlf. 55 58 90 34 (a), epost: kristin.sandereid@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.