Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Akutt blindtarmsbetennelse

Cand.med. Hartwig Körner disputerer 12. oktober 2001 for dr.med.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlinga:

"Acute appendicitis. Incidence patterns and diagnostic challenges"

Akutt appendisitt (akutt blindtarmsbetennelse) er den hyppigste årsak til øyeblikkelig hjelp operasjoner i buken. Diagnosen baserer seg på pasientens symptomer og funn ved legeundersøkelsen. Hos inntil 20-30% av de pasientene som blir operert, finner man en normal. Den diagnostiske treffsikkerhet er spesielt lav hos yngre kvinner samt hos små barn og eldre. Hos inntil ca. 20% av pasienter som blir operert på mistanke om blindtarmsbetennelse har blindtarmen allerede sprukket.

Avhandlingen fokuserer på forekomsten av akutt blindtarmsbetennelse, og muligheter til å stille en sikrere kliniske diagnose før en eventuell operasjon.

Mens ikke-perforert blindtarmsbetennelse forekommer hyppigst blant yngre voksne, opptrer perforert blindtarmsbetennelse i alle aldersgrupper, med høyeste andel sprukne blindtarmer blant små barn og eldre. Våre observasjoner tyder på at de fleste perforasjoner skjer før innleggelse på sykehus. Det er hevdet i faglitteraturen at forekomsten av blindtarmsbetennelse er synkende. Våre studier fra observasjoner Sør-Rogaland over en tiårs periode, viser imidlertid at forekomsten holder seg stabil.

I våre studier av den diagnostisk treffsikkerhet, har vi sett på verdien av standardiserte undersøkelsesskjema, bruk av blodprøver og nytten av ulike funn ved klinisk undersøkelse. Bruk av et standardisert registreringsskjema førte til signifikant bedring av diagnosen, spesielt hos yngre kvinner. Blodprøver med tanke på betennelsesaktivitet i kroppen hadde en begrenset verdi og hjalp lite i diagnostikken. Pasientens sykehistorie med opplysninger om smertevandring til høyre nedre del av magen, kvalme eller oppkast, var av god nytte for å stille en korrekt diagnose.

Som en kort konklusjon gir avhandlingen støtte at en god legeundersøkelse fortsatt er viktig for en diagnose av denne hyppige betennelsestilstanden.

Personalia:
Hartwig Körner er født i Tyskland i 1959. Han tok medisinsk embetseksamen ved Universitetet i Groeningen i 1987 og tilleggsprøve ved UiB 1990. Han er spesialist i generell og i gastroenterologisk kirurgi, og er nå overlege ved Kirurgisk avdeling, Sentralsjukehuset i Rogaland.

Tidspunkt og sted for disputasen:
12.10.2001, kl. 10.15, Auditorium A2, Kjell Arholms hus, Høgskolen i Stavanger, Ullandhaug.

Kontaktpersoner:
Hartwig Körner, tlf. 51 15 99 19, epost: koha@sir.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Anette W. Petersen, tlf. 55 58 90 34 (a),e-post: anette.petersen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det medisinske fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.