Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Snøfonner i terreng og rundt bygninger

   
Christian Jaedicke disputerer fredag den 5. oktober for dr. scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

Drifting snow and snow accumulation in complex arctic terrain. - Field measurements and numerical modelling -

Vindtransportert snø, eller snødrift, kan skape store problemer for infrastruktur og trafikk, når det dannes fonner rundt bygninger og på veier. Gjennom to feltsesonger blev det samlet in en stor datamengde om snøfordelingen i kompleks terreng på Svalbard. Disse dataene viser tydelig hvordan terrenget påvirker vinden og dermed snøfordelingen. Numeriske vindmodeller blev brukt for å reprodusere de målte feltresultater. Slike modeller kan brukes i fremtiden for å optimalisere lokaliseringen av bygninger og veier i utsatte områder. Prosjektet ble gjennomført i samarbeid med Universitetsstudiene på Svalbard.

Personalia:
Christian Jaedicke er født (14.08.1973 ) og oppvokst i Darmstadt / Tyskland. Han begynte sine studier i hydrologi ved universitetet i Freiburg / Tyskland og tok Master of Science graden ved Uppsala universitet i Sverige i 1998. Etter et semester som post graduate ved UNIS på Svalbard ble han NFR – stipendiat ved geofysisk institutt / UNIS.

Tidspunkt og sted for disputasen:
05.10.2001, kl. 13.15, Møysalen, Universitetsstudiene på Svalbard, Longyearbyen.

Kontaktpersoner:
Wenche Gulberg, tlf. 79 02 33 00(a)
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Anette W. Petersen, tlf. 55 58 90 34 (a),e-post: anette.petersen@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.