Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2001

NY DOKTORGRAD

Varsling av skytestøy

   
Hans Olav Kvaal Hygen disputerer fredag 30. mars for dr.scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"On the relationship between large scale atmospheric circulation pattern and sound propagation on a local scale. An experimental study."

I forbindelse med bygging av nye skytefelt har Forsvarets Bygningstjeneste satt i gang et arbeid med å forbedere varslingen av støy fra skyting og annen aktivitet. Som en del av dette har Hygen arbeidet med å kartlegge sammenhengen mellom lydforplantning i atmosfæren, i ulike retninger, og de lokale meteorologiske forholdene i 9 skytefelt. Videre har han klassifisert vindens strømningssytem over Norge i 18 værklasser. Disse værklassene er brukt til å varsle de lokale meteorologiske forholdene i skytefeltene. Sammenhengen mellom de lokale meteorologiske forholdene og lydforplantning er studert ved målinger og bruk av modeller.

Personalia:
Hans Olav Hygen er født (1971) og oppvokst i Trondheim. Utdanningen startet med matematikk og fysikk ved universitetet i Trondheim før han tilbrakte et år på Svalbard der interessen for meteorologi ble tent. Våren 1997 tok han cand.scient eksamen i meteorologi ved Universitetet i Bergen. Sommeren 1997 startet han som stipendiat på et prosjekt finansiert av Forsvarets bygningstjeneste.

Tidspunkt og sted for disputasen:
30.03.2001, kl. 13.00, UNIS (Longyearbyen)

Kontaktpersoner:
Cand.scient Hans Olav Kvaal Hygen, tlf. 73 59 07 57 (a), 72 55 87 67 (p)
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Kristin Sandereid, tlf. 55 58 90 34 (a), epost: kristin.sandereid@info.uib.no

Avhandlingen kan lånes på Det matematisk-naturvitenskapelige fakultetsbibliotek. For kjøp/bestilling: kontakt kandidaten direkte.