Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Ungdom uteblir fra tannbehandling

Cand.odont. Erik Skaret disputerer 8.desember 2000 for dr.odont. graden med avhandlingen

"Dental anxiety, dental indifference and non-attendance among Norwegian adolescents"

Antall ungdommer som avbestiller eller uteblir fra tannlegetimer i de to fylkene Akershus og Hordaland øker jevnt i aldersperioden 12-18 år. Attenåringene uteblir eller avbestiller mer enn 20% av sine timeavtaler, og dette utgjør nesten 5000 tapte timer pr. år i de to fylkene.

Avhandlingen viser at gutter uteblir mer enn jenter, og de som har sluttet på skole uteblir mer enn de som går på skole. For ca. 1/3 av ungdommene som uteblir er høy angst for tannbehandling den viktigste årsaken. Jenter har mer angst enn gutter, og smertefulle eller ubehagelige tannbehandlinger i oppveksten bidrar mest til utvikling av dette. Ungdommer som uteblir oppgir at de har glemt tannlegetimer, at de har liten tiltro til tannlegens måte å levere sine tjenester på (mistillit og følelse av manglende kontroll under behandling), og at de prioriterer tannhelse lavt. De har dessuten dårligere tannhelse enn andre.

Når hvert årskull 18-åringer forlater tilbudet om gratis tannbehandling i de to fylkene, har ca. 800 av dem både høy angst for tannbehandling og høy frekvens av uteblitte tannlegetimer. Disse individene representerer en risikogruppe for utvikling av odontofobi, der konsekvensene blir fremtidige tannhelseproblemer og redusert livskvalitet.

Avhandlingen konkluderer med at årsakene til den høye forekomsten av unngåelse av tannbehandling er sammensatt, men at opplevelse av smerte under behandling og dårlig kommunikasjon mellom pasient og behandler er de viktigste. Til tross for de store tekniske fremskritt som er gjort i odontologien i de senere år, er det fortsatt en betydelig andel av unge mennesker som starter sitt voksne liv med angst for tannbehandling og dårlig tannhelse.

Personalia:
Erik Skaret er fra Aurskog-Høland i Akershus, og ble cand.odont ved Universitetet i Oslo i 1973. Han har vært ansatt i Den offentlige tannhelsetjenesten i Aurskog-Høland i Akershus, og har drevet privatpraksis i samme kommune i 10 år. Han har vært tilsatt som stipendiat ved Senter for odontofobi, Det odontologiske fakultet, Universitetet i Bergen fra 1996, og har i et år også vært tilsatt ved University of Washington, Seattle, USA.

Tidspunkt og sted for disputasen:
08.12.2000, kl. 10.15, Auditorium 1, Årstadvn. 17

Kontaktpersoner:
Erik Skaret, tlf.: 55586558 (a), 55203334 (p), e-post: erik.skaret@odont.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), epost: morten.steffensen@info.uib.no