Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Tilbake til jorda

Cand. philol. Heidi Richardson disputerer 8.desember 2000 for dr. art-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Tilbake til jorda. Drømmer og hverdagsliv. En etnologisk studie med utgangspunkt i 1970-tallets alternativbønder"

Avhandlingen handler om folk som på 1970-tallet valgte å bli alternativbønder. Dette var tidligere byungdom som var internasjonalt orientert, tok avstand fra bylivet og forbruksamfunnet. De var i høyeste grad samtidsorientert i sitt engasjement. Samtidig trekker de veksler på en gammel sivilisasjonskritisk diskurs. Den enkelte alternativist utarbeidet sin personlig blanding av fortidige og samtidige kulturelle element.

Analysen viser hvordan alternativistene gjennom sitt hverdagsliv forsøkte å handle politisk og slik sprenge rammene for hva en tradisjonelt har regnet som politiske arenaer. Ved å bruke både klær og møbler som var hentet på søppeldynga utfordret de samfunnets bruk og kast mentalitet. Interessen for den giftfrie, selvdyrkede og hjemmelagde maten var kommentarer til den mangel på kontroll over produktene en hadde i forbruker samfunnet. Gjennom utprøving av samværspraksiser, for eksempel ved å bo sammen i kollektiv og alltid ha dørene åpne for besøkende, ble samtidens sosiale relasjoner problematisert. Deres alternative jordbruks metoder med vekt på det giftfrie og ved lite bruk av maskiner bar i seg budskap til det moderne jordbrukets driftsformer. Avhandlingen drøfter hvordan deres hverdagsliv fungerte som en arena for forhandlinger om, manifestering og formidling av politiske ståsted.

I alternativistenes tilværelse møttes politiske ideer og hverdagslivets trivielle praksiser. I den brytningsprosess som dette representerte bygde alternativistene sin kultur. Avhandlingen drøfter den betydning hverdagslivet, med dets trivielle og jordnære sider, har for kulturbyggende prosesser.

Personalia:
Heidi Richardson er født i Oslo 27.10.66. Hun tok hovedfag i etnologi ved Universitetet i Bergen i 1994. I 1995 fikk hun doktorgradsstipend fra Norges Forskningsråd, og har siden våren 1995 hatt arbeidsplass ved Institutt for kulturstudier og kunsthistorie, UiB.

Tidspunkt og sted for disputasen:
08.12.2000, kl. 10.15, aud. 2, Jus-bygget (Dragefjellet), Magnus Laabøtesplass 1.

Kontaktpersoner:
Heidi Richardson, Grønnlien 12c, 5056 Bergen, tlf. 55 29 11 19
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), epost: morten.steffensen@info.uib.no