Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Kjernekollisjoner ved høye energier

Cand. Scient. Odd Harald Odland disputerer fredag 8. desember 2000 for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"A study of the Performance of the Photon Spectrometer PHOS in the ALICE experiment at the Large Hadron Collider"

Avhandlingen omhandler arbeid med utlesning og tolkning av data fra foton-spektrometeret PHOS som for tiden utvikles for å inngå i et eksperiment (ALICE eksperimentet) som forberedes for operasjon ved oppstart av kollisjons-akseleratoren LHC (Large Hadron Collider) ved CERN i Geneve i år 2005.

I ALICE eksperimentet vil man studere kjerne-kjerne kollisjoner der blykjerner, med like stor bevegelses-energi, kollideres mot hverandre ved meget høye energier. Det vil ved slike kjerne-kjerne kollisjoner produseres nye partikler og utstråles lys-kvant (fotoner). For å måle dette foton-spekteret, blir det idag utviklet et foton-spektrometer (PHOS) hvor fotoner fra kollisjons-sonen vil avsette sin energi i bly-wolframat krystaller, dette energi-signalet blir deretter lest ut ved hjelp av silisium-dioder.

Ved CERN har en prototype av dette foton-spektrometeret blitt testet i akselerator-strålelinjer med elektroner og positroner. Odland har arbeidet med å identifisere bidraget fra elektrisk ladde partikler i data utlest fra denne prototypen.Ved å oppnå kunnskap om i hvor stor grad den rekonstruerte energi for et foton påvirkes av elektrisk ladde partikler, som avsetter energi i utlesnings-enheten for spektrometeret, kan man beregne hvordan foton-spekteret fra kjerne-kollisjonene vil påvirkes av elektrisk ladde partikler og korrigere for dette bidraget.

Personalia:
Odd Harald Odland er født i 1966 og kommer fra Nedstrand i Ryfylke. Odland er Petroleumsingeniør fra Bergen Maritime Høgskole (1989), han har Cand. Mag. grad ved Universitetet i Bergen (1992) og han avla Cand. Scient. eksamen i eksperimentell-kjernefysikk ved Universitetet i Bergen i 1995.

Etter å ha arbeidet ved et tungione-laboratorium (GANIL) i Caen i Frankrike (1995-96), ble Odland ansatt som NFR-stipendiat, innen det norske ALICE-prosjektet ved Fysisk institutt ved Universitetet i Oslo, i september 1996.Odland har hatt arbeidssted ved Fysisk institutt ved Universitetet i Bergen. Odd Harald Odland arbeider idag som Postdoc-forsker ved et kjernefysikk laboratorium i Nantes i Frankrike.

Tidspunkt og sted for disputasen:
08.12.2000, kl. 10.30, Auditorium 2, Realfagbygget, Allegt. 41.

Kontaktpersoner:
Fysisk institutt, Universitetet i Bergen, tlf. 55582806
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), epost: morten.steffensen@info.uib.no