Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Modellering av tofase-strøm i porøse bergarter

Sivilingeniør Kåre Langaas disputerer 17. januar for dr.scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:
"Modelling of immiscible two-phase flow in porous media with the binary fluid lattice Boltzmann method".
Målsettingen med arbeidet er å øke forståelsen for samtidig strøm av to ikke-blandbare faser (for eksempel olje og vann) gjennom porøse bergarter. Slik strøm finner en bl.a. i olje- og gass-reservoarene. En forbedret forståelse gjør at en kan få mer olje og gass ut av reservoarene.
En relativt ny numerisk metode gjør det mulig å simulere ikke-blandbar tofase-strøm i poregangene i porøse bergarter. Beregningene viser at den midlere strømmen gjennom slike bergarter er mer komplisert enn den beskrivelsen som vanligvis benyttes. Metoden har også blitt anvendt i et studium av selektive geler, som er et stoff som sprøytes inn og stivner i den porøse bergarten. Slike geler brukes ved oljeproduksjon for å hindre innstrømning av vann i brønnen. Studiet har gitt ny informasjon om hvordan gelen fordeler seg i poregangene og om hvordan dette påvirker olje/vann-strømmen etter en gel-behandling.

Personalia:
Kåre Langaas (32) er oppvokst i Drammen og er nå bosatt i Klepp kommune. Han er tidligere utdannet sivilingeniør i Petrolemsteknologi/Tekniske Realfag, ved Høgskolen i Stavanger (1993). Han har vært ansatt som forsker ved RF-Rogalandsforskning siden 1993. Doktor-arbeidet er finansiert av Norges forskningsråd, og utført ved RF-Rogalandsforskning/Høgskolen i Stavanger.

Tidspunkt og sted for disputasen:
17.01.2000, kl. 13.15, Rom E-164, Kjølv Egelands hus, Høgskolen i Stavanger.

Kontaktpersoner:
Kåre Langaas, tlf 51 87 53 66 (a) tlf 51 42 20 07 (p).
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no