Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Kritiske ladninger og atomkollisjoner

M sc. Imad H. Ladadwa disputerer 19. desember 2000 for dr.scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Aspects of Atomic Structure in Atomic Collisions"

Avhandlingen omhandler teoretiske og numeriske studier av to viktige aspekter av moderne atomfysikk, atomers stabilitet og konsistent beskrivelse av elektronutsendelse i kollisjoner mellom atomer. Målsettingen med arbeidet har således vært både å anvende kollisjonsberegninger til å vinne kunnskap om negative ioners stabilitet og å forbedre modelleringen av atomkollisjoner generelt.

Negative ioner har vi når et atom knytter til seg flere elektroner enn antall protoner som er til stede i atomkjernen. Atomers evne til å knytte til seg et slikt overskudd av elektroner er sterkt avhengig av elektronstruktur og korrelasjoner. Slike negative ioner kan i dag lagres i såkalte lagerringer og anvendes til en rekke interesante eksperimenter. Det er derfor av stor interesse å forstå hvilke negative ioner som kan produseres og hvorfor. I sin avhandling kaster Ladadwa lys over dette spørsmålet ved å bruke kollisjonsberegninger til å forklare hvorfor enkelte negative ioner finnes - og andre ikke - i naturen.

Sentralt i avhandlingen står også utvikling av nye måter å beskrive ionisasjonsprosesser på. Ionisasjon i atomkollisjoner er en prosess som ved lave energier vanligvis er mindre sannsynlig enn eksitasjon og ladningsoverføring. Likevel er det en meget viktig prosess å få beskrevet nøyaktig siden elektronutsendelse kan lettere måles. Dessuten kan elektronene som utsendes bidra til prosesser i omgivelsen, f. eks. i atmosfæren, som er av stor praktisk betydning. I avhandlingen innfører Ladadwa en ny numerisk beskrivelse av elektronutsendelsen med meget lovende resultater.

Personalia:
Imad H. Ladadwa (28) er oppvokst i Palestina og er nå bosatt i Bergen. Han er utdannet B sc. i fysikk fra Birzeit University. Han kom til Norge som kvotestudent ved Universitetet i Bergen i 1996 og avla M sc. eksamen i 1997. Dette dannet grunnlaget for doktor arbeidet som er utført i perioden 1997-2000 innen seksjon for teoretisk fysikk og modellering ved Fysisk institutt og i samarbeid med professor Kais ved Purdue University i USA.

Tidspunkt og sted for disputasen:
19.12.2000, kl. 13.00, Realfagbygget aud. 2.

Kontaktpersoner:
Imad Ladadwa, tlf 55 58 27 81 (a) tlf 55 27 65 34 (p).
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), epost: morten.steffensen@info.uib.no