Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Giambattista Giraldis nye tragedie

Cand. philol. Margareth Hagen disputerer 8. desember 2000 for dr. art.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"La tragedia di Giambattista Giraldi. Retorica e tematica di un dramma moderno". ("Giambattista Giraldis tragedieskrivning. Retorikk og tematikk i nytidens drama")

Avhandlingen behandler utviklingen av og samspillet mellom tematiske og retoriske strukturer i et utvalg av den italienske senrenessansedikteren Giraldis tragedier, skrevet mellom 1541 og 1563. Analysene er sett i forhold til forfatterens omfattende poetologiske arbeider der han legger premissene for sin egen og mye av senere dramatikeres befatning med de dramatiske undergenrer, både i Italia og generelt i Europa.

Bakgrunnen for emnet er at Giraldis tragedie er en såkalt blandingsgenre, og at den slik er med på å legge grunnlaget for tragikomediens fremvekst i Europa og tilsvarende genrer der ulike og innbyrdes konstrasterende elementer er sammenstilt i nye litterære former som åpner for kritikk av etablerte konvensjoner. Slik kan denne tragedien sies å være uttrykk for en "moderne" bevissthet. De grunnleggende metodiske grepene i avhandlingen har vært å anlegge en resepsjonshistorisk vinkling og å plassere tekstene i et intertekstuelt rom. Den diskursive retorikken står sentralt i studiet av dramaenes didaktiske funksjon, en effekt som i stor grad baserer seg på bruk av exempla og dialektiske mønstre i samtidens traktatlitteratur. Avhandlingen følger utvikingen av dikterens tragedieteknikk over en periode på drøyt tyve år, i tiden da Giraldi var hoffdikter ved hertughoffet i Ferrara.

Personalia:
Margareth Hagen er født i Molde 03.08.65. Hun tok hovedfageksamen i italiensk ved Universitetet i Bergen i 1992. Etter avsluttende studier underviste hun ved Universitetet i Bergen. I 1993 fikk hun doktorgradstipendstipend fra Universtitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
08.12.2000, kl. 10.15, Aud. 4, Jus-bygget (Dragefjellet), Magnus Lagabøtesplass 1.

Kontaktpersoner:
Cand. philol. Margareth Hagen, tlf 55 32 70 29 (p)
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), epost: morten.steffensen@info.uib.no