Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Biologiske effekter av langtidseksponering for organiske miljøgifter.

M. Sc. S.H.N.P. Gunawickrama disputerer for dr.scient-graden med avhandlingen:

"Cytochrome P4501A expression, oxidative stress, and genotoxicity: Prolonged effects of benzo(a)pyrene alone, and in presence of 3, 3´,4, 4´-tetrachlorobiphenyl in a fish model".

Tjærestoffer (PAH) og polyklorerte bifenyler (PCB) er vanlig forekommende miljøgifter i hav og fjordmiljø og representerer en trussel mot marine organismer. Men langtidseffektene av disse miljøgiftene på marine organismer er lite kjent. Dette har hindret vår evne til å forutsi og eventuelt unngå skadevirkningene av miljøgiftene på det akvatiske miljø. For å studere langtidseffekter av disse stoffene, har S.H.N.P Gunawickrama i sitt doktorgradsarbeid eksponert flyndrefisken piggvar for enten PAH-forbindelsen benzo(a)pyrene (BaP) alene eller BaP og PCB-forbindelsen PCB77 i blanding gjentatte ganger over en periode på mer enn 2 år. I løpet av eksperimentperioden ble prøvemateriale tatt ut for å analysere forandringer i biokjemiske komponenter (biomarkører) som skyldes eksponering for miljøgifter. Resultatene viser bl.a. at PCB77 forsterker toksisiteten av BaP. Dette er vist ved å analysere forandringer i tre ulike biomarkører : 1) metabolisering av miljøgifter, 2) genotoksisitet og 3) oksidativt stress. Dette er første gang effekter av slike miljøgifter er fulgt over så lang tid i et kontrollert forsøk. Arbeidet har gitt viktig vitenskapelig informasjon som kan utvide vår forståelse av langtidseffekter av miljøgifter i det akvatiske miljø. Arbeidet har vært støttet av Olje- og Energidepartementet, Norges forskningsråd og Biosense Laboratories AS.

Personalia:
S.H.N.P. Gunawickrama er fra Sri Lanka. Han tok M. Sc. graden i Environmental Science ved Department of Zoology, Faculty of Science, University of Colombo i 1995.

Tidspunkt og sted for disputasen:
14.12.2000, kl. 10.15, Store auditorium, Datablokken, Høyteknologisenteret, Thormøhlensgt. 55

Kontaktpersoner:
S.H.N.P. Gunawickrama, tl.f 55584372, e-post: priyankara.gunawickrama@mbi.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), epost: morten.steffensen@info.uib.no