Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Emulsjons- og skumstabilitet

Jostein Djuve disputerer 20. desember 2000 for dr.scient- graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Interactions between Polymers and Surface-Active Compounds. Impact on Foam and Emulsion Stability"

Ved oljeproduksjonen på den norske kontinentalsokkelen har det vært en økning av mengden vann produsert og andelen av tunge komponenter i råolje de siste årene. Dette setter større krav til separasjonsprosessene av olje og vann. Avhandlingen omhandler vekselvirkninger mellom polymerer og overflateaktive komponenter (tensider). De to hovedaspektene som blir tatt opp er innflytelsen på stabiliteten og destabiliseringen av skum og vann-i-olje emulsjoner. Begge disse områdene er viktige også i mange andre praktiske anvendelser.

I del I blir effekten og effektiviteten av emulsjonsbrytere på vann-i-råolje utredet. Flere parametre som reologi, overflatekraft og grensesjiktspenning ble kartlagt. Dette ga grunnlag for konklusjoner vedrørende virkemåten til de ulike emulsjonsbryterne. Del II har tilknytning til skumming og skumstabilitet og dreier seg mer spesifikt om vekselvirkninger mellom en ionisk tensid og en vannløselig polymer. Det ble funnet at små mengder av en polymer i en polymer/tensid blanding påvirker stabiliteten til tynne væskefilmer, og at en tensid kan ha stor innflytelse på hvordan en polymer adsorberer på en overflate.

Personalia:
Jostein Djuve er født i 1971 og oppvokst i Os. Han tok master of science graden ved University of Kent at Canterbury, England i 1996. I 1997 avla han cand. scient. eksamen i kjemi ved Universitetet i Bergen. Samme år ble han ansatt ved kjemisk institutt, Universitetet i Bergen. I løpet av studiet har Djuve hatt et forskningsopphold på Ytkemiska Institutet ved Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm, Sverige.

Tidspunkt og sted for disputasen:
20.12.2000, kl. 10.30, Auditorium 2, Realfagbygget, Allégaten 41

Kontaktpersoner:
Cand. Scient. Jostein Djuve, tlf: 55589852, 56300336, Jostein.Djuve@kj.uib.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), epost: morten.steffensen@info.uib.no