Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Behandling av hjernekreft i eksperimentelle modeller

Cand. scient. Berit Bølge Tysnes disputerer 1. desember for dr. scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Primary Brain Tumours, Experimental Therapy and Biological Mechanisms Related to the Invasive Phenotype".

Gliomer utgjør omtrent halvparten av svulstene som oppstår i hjernen (primære hjernesvulster). Disse svulstene utgår fra gliaceller som er støtteceller i sentralnervesystemet. I Norge opptrer det årlig 3-400 nye tilfeller, og de mest ondartede formene har en dårlig prognose. Et særtrekk ved gliomene er deres infiltrative vekst og diffuse spredning (invasjon) i hjernen. Dette vanskeliggjør fullstendig fjerning av svulst-vevet ved operasjon. Dessverre har disse svulstene også vist seg å være svært vanskelig å behandle med strålebehandling og cellegift.
For å finne nye og mer effektive behandlingsformer for gliomer kreves mer kunnskap om invasjonsprosessen. I avhandlingen har Berit Bølge Tysnes brukt ulike modell-systemer og vevsprøver fra pasienter for å studere hjernekreftceller og deres mekanismer for vandring og overtagelse av normalt hjernevev.
Hjernekreftcellenes infiltrering i den normale hjerne er avhengig av komplekse samspill mellom molekyler på cellene og komponenter som befinner seg mellom cellene. I avhandlingen vises det at kreftcelle vandring og infiltrasjon kan hemmes ved å bruke antistoffer mot spesielle mottager- molekyler på hjernekreftcellene.
Bromelain er et ekstrakt fra stammen på ananas- planten som er brukt i næringsmiddel og farmasøytisk industri. Berit Bølge Tysnes har i sine ekperimentelle modeller vist at ekstraktet har en nærmest "anti-vandrende" effekt på gliomcellene. Ekstraktet synes å innvirke på flere faktorer som bidrar til de invasive egenskaper hos gliomceller. Bromelain kan muligens komme i betraktning i nye behandlingsstrategier for gliomer spesielt siden dette ekstraktet ikke synes å forgifte cellene.

Personalia:
Berit Bølge Tysnes er fra Bergen og har tidligere utdanning og arbeidserfaring som fysioterapeut. Hun tok cand. scient.-eksamen i nevrofysiologi ved Universitetet i Bergen i 1992. Etter en periode som lektor ved Høyskolen i Bergen ble hun i 1994 ansatt i engagement stilling i Den Norske Kreftforening. Forskningsarbeidet har vært knyttet til hjernekreftforskningsgruppen ved Institutt for Anatomi og Cellebiologi / Haukeland Sykehus.

Tidspunkt og sted for disputasen:
01.12.2000, kl. 10.15, Auditorium I, De prekliniske institutter, Årstadvollen 19.

Kontaktpersoner:
Berit Bølge Tysnes, tlf.: 55 58 60 93 / 55 58 63 73 (a), 55 92 44 33 (p), epost: berit.tysnes@pki.uib.no
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no