Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Strålebehandling av muskelkreft.

Cand.med. Clement S. Trovik disputerer 10. november 2000 for dr.med.-graden med avhandlingen:
"Local Recurrence of Soft Tissue Sarcoma. A Scandinavian Sarcoma Group Project".
Skandinavisk sarkom-gruppe er en sammenslutning av ni store sykehus i Norden som arbeider med kreft i muskel/skjelettsystemet. Gruppen har en database som danner grunnlaget for denne avhandlingen.

Arbeidet sammenfatter de skandinaviske erfaringer vedrørende lokalt tilbakefall av kreft i muskler og bindevev. Dette er en sjelden kreftform, men rammer oftere yngre mennesker enn mange vanligere kreftformer gjør. Behandlingen er i hovedsak kirurgisk, men det er viktig med tillegg av strålebehandling der svulsten er fjernet med knapp margin eller der svulsten er særlig stor og ondartet.

I Skandinavia har man etter av svulsten er fjernet kirurgisk, behandlet ca 20% av disse pasientene med strålebehandling mot sårområdet. Internasjonalt er det vanligere å tilleggsbehandle ca 60%. Det kan være dårligere tilgang på moderne strålebehandling i Skandinavia, men hovedårsaken til forskjellen er at man har ment at den sentraliserte kirurgiske behandling alene var tilstrekkelig effektiv. Dette forskningsprosjektet viser at det er for stor tibakefallsprosent i Skandinavia, og at det har sammenheng med den manglende strålebehandlingen. Studien viser også at det er mye å vinne på fortsatt sentralisering både av diagnostikk og behandlingen til regionsykehus som har stort pasientunderlag. Svulstene er så sjeldne at bare slike sykehus kan vedlikeholde behandlingsteam med tilstrekkelig erfaring.

Personalia:
Clement S. Trovik er født i Bergen i 1955. Han tok medisinsk embetseksamen ved Universitetet i Bergen i 1981. Han har tidligere arbeidet ved Regionsykehuset i Tromsø, Fylkssjukehuset i Haugesund og Karolinska Sjukhuset i Stockholm. Trovik er spesialist i kirurgi og ortopedi, og er nå overlege ved Ortopedisk avdeling, Haukeland sykehus.

Tidspunkt og sted for disputasen:
10.11.2000, kl. 09.15, Store auditorium, Sentralblokken, Haukeland sykehus

Kontaktpersoner:
Clement S. Trovik, tlf. 55972821/92088003
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no