Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Fettomsetning hos Atlantisk laks

Cand. scient. Bente Elisabeth Torstensen disputerer 25. august for dr.scient graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:
"Transport and metabolism of lipids in Atlantic salmon, Salmo salar L.".
Vev fra Atlantisk laks inneholder generelt høye nivåer av flerumettede fettsyrer, og spesielt de helsebringende omega-3 fettsyrene. I fôr til oppdrettslaks utgjør fett opptil 40 %, en andel som har økt dramatisk i løpet av de siste 10-år og som har bidratt til økt fôrutnyttelse og raskere vekst. Det høye fettnivået i fôret stiller store krav til laksens evne til transport og metabolisme av fôrfettet, og det er viktig å ha grunnleggende kunnskap om mekanismene for transport, lagring og nedbrytning av fett hos laks for optimal utnyttelse av fett i laksefôret. Forskningsarbeidet har fokusert på å undersøke i hvilken grad fettsyresammensetningen i forskjellig vev hos laks påvirkes av mengde fett, fettsyresammensetning og innhold av antioksidant-vitaminer og mineraler i laksens fôr. Videre har arbeidet omhandlet fettsyrenes transport i blodet vha lipoproteiner og hvordan lipoproteinsammensetningen i plasma påvirkes av diettsammensetning av fettsyrer, mengde fett og pro- og antioksidanter. Videre, som et ledd i en mulig forklaringsmodell for hvordan fettsyresammensetningen i enkelte vev reguleres, har noe arbeid vært gjort med fettsyrebindende protein fra laksemuskel. Arbeidet har også omhandlet forbrenning (energiproduksjon) av fettsyrer i forskjellig vev hos laks, og effekten av enkelte diettfettsyrer på fettforbrenningskapasiteten. Arbeidet har blant annet vist at fettsyresammensetningen og mengde omega-3 fettsyrer kan manipuleres spesielt i laksens muskel og fettvev ved hjelp av diettens fettsyresammensetning.

Personalia:
Bente Elisabeth Torstensen (29) er fra Halden, Østfold. Hun ble cand. scient. i 1996. Fra 1996 var hun stipendiat ved Fiskeridirektoratets ernæringsinstitutt for å ta doktorgrad tilknyttet Institutt for fiskeri og marinbiologi, UiB. Hun arbeider nå som forsker ved Fiskeridirektoratets ernæringsinstitutt i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
25.08.2000, kl. 10.15, Stort auditorium, HIB, Thormøhlensgt 55.

Kontaktpersoner:

Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no