Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Depresjon og søvnproblemer hos pasienter med Parkinsons sykdom

Elise Tandberg disputerer 12. mai 2000 for dr.med.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:
"The non-motor problems in Parkinson’s disease. A community – based study".
Parkinsons sykdom er en vanlig nevrologisk tilstand. Sykdommen skyldes tap av nerveceller i hjernens basalganglier og fører blant annet til mangel på dopamin, et stoff som er nødvendig for at mennesker skal kunne bevege seg normalt.
Skjelving, langsomhet og stivhet i bevegelsene er de mest kjente symptomer ved Parkinsons sykdom. Imidlertid forårsaker sykdommen også en rekke andre symptomer som kan være vel så plagsomme og invalidiserende for pasienten. Dette dreier seg om såkalte ikke-motoriske problemer, som for eksempel depresjon, demens og søvnproblemer.
Dette er en grundig og omfattende epidemiologisk undersøkelse hvor man har sett på forekomst av og kliniske karakteristiska ved Parkinsons sykdom blant 220.000 innbyggere i Rogaland. Videre har man undersøkt forekomsten av depresjon, demens og søvnproblemer hos pasientene, og sammenlignet denne med forekomsten av de samme symptomene i to kontrollgrupper; en gruppe pasienter med diabetes mellitus og en gruppe friske eldre. Av de 220.000 innbyggerne hadde 245 pasienter diagnosen Parkinsons sykdom. Man fant at depresjon, demens og ulike søvnproblem er betydelig mer utbredt hos pasienter med Parkinsons sykdom enn hos pasienter i kontrollgruppene.
En av de viktigste målsettingene med dette arbeidet var å finne årsaken til at parkinsonpasienter oftere plages av ikke-motoriske problemer enn andre eldre. Tidligere forklaringsmodeller har pekt på alder, psykologiske reaksjoner og medikamentbruk som mulige årsaker. En annen teori har vært at disse symptomene skyldes de nevropatologiske forandringer man ser i hjernen til pasienter med Parkinsons sykdom. Mer detaljert kunnskap omkring sammenhengen mellom sykdomsprosessen og ikke-motoriske problem er viktig både for bedre å forstå mekanismene bak Parkinsons sykdom, men også for å få bedre kunnskap om hjernens funksjon og vanlige plager som depresjon, demens og søvnproblemer.
Avhandlingen gir støtte for teorien om at ikke-motoriske symptomer ved Parkinsons sykdom skyldes nevropatologiske forandringer i hjernen og derfor må oppfattes som en del av sykdomskomplekset man ser ved denne tilstanden. Man har også fått ny og viktig viten om de nevrobiologiske forandringer som finner sted ved depresjon, demens og søvnproblem.
Økt kunnskap om og forståelse av de ikke-motoriske problemer ved Parkinsons sykdom er en forutsetning for å kunne tilby pasientene en bedre behandling og vil også gi denne pasientgruppen bedre livskvalitet.

Personalia:
Elise Tandberg er fra Nesøya i Asker og ble cand. med. ved Universitetet i Oslo i 1989. Hun har vært ansatt ved Nevrologisk avdeling, Sentralsjukehuset i Rogaland siden 1992 og arbeider nå som overlege ved samme avdeling.

Tidspunkt og sted for disputasen:
12.05.2000, kl. 09.15, Auditorium A2, Kjell Arholms Hus, Høgskolen i Stavanger.

Kontaktpersoner:
Overlege Elise Tandberg
tlf. 51518743/tlf. 51518447 (j), tlf. 51524312 (p)
e-mail: elise.tandberg@sir.rfk-helse.telemax.no
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no