Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Bestemmelse av trykkforskjell mellom olje og vann

Samuel Subbey disputerer 29. mars for dr. scient. graden ved Universitet i Bergen med avhandlingen:
"Regularizing the Volterra integral equation – the capillary pressure case."
Problemstillingen i avhandlingen dreier seg om bestemmelsen av kapillartrykkskurver med utgangspunkt i sentrifugemetoden.
Kapillartrykk er betegnelsen på trykkforskjellen mellom to ikke-blandbare væsker, f. eks. vann og olje, som er i kontakt med hverandre. Dette er en fundamental størrelse for bestemmelse av oljereservene i Nordsjøen.
Målet er å finne en kurve som beskriver forholdet mellom væskefordelingen (olje-vann) og kapillartrykket i reservoaret. For å bestemme en slik kurve, utfører man laboratorieforsøk med en kjerneprøve tatt fra en oljebergart. Med sentrifugemetoden får man flere datapunkt som så omdannes til en kapillartrykkskurve. Dette innebærer å løse en Volterra integralligning. Problemstillingen sies å være invers og dårlig stilt. Dette betyr bl. a. at en liten feil i målte data kan gi større utslag i løsningen. I tillegg har ikke problemet en entydig løsning.
I avhandlingen er det utviklet en metode for å bestemme hvor mange ukjente størrelser som behøves for en tilstrekkelig beskrivelse av kapillartrykkskurven. Videre er det utarbeidet to hovedmetoder for hvordan man løser den matematiske ligningen. Disse metodene sørger for utvelgelsen av én løsning som er en god tilnærming til den sanne, men ukjente kapillartrykkskurven. Da de eksperimentelle forsøkene gir ganske få data, mellom 4-15 datapunkt, er bruk av vanlige statistiske metoder begrenset. Det er derfor utviklet en statistisk metode som danner kriteria for bedømmelsen av resultatene. Avhandlingen tar også for seg hvordan man håndterer tilfeller der en del av datapunktene avviker meget fra de øvrige.

Personalia:
Samuel Subbey er fra Ghana. Han har tidligere tatt graden B. Sc. i geologi med fysikk fra University of Ghana, og Siv. Ing. graden i teknisk realfag fra Høgskolen i Stavanger.

Tidspunkt og sted for disputasen:
29.05.2000, kl. 10.30, Auditorium 2, Realfagbygget, Allegt. 41.

Kontaktpersoner:
Siv. ing. Samuel Subbey, tlf.: 55 54 39 38 (a), 55 31 84 17 (p)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no