Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Innfrysning av sedimenter i sjøis

Lars Henrik Smedsrud disputerer fredag 17. Mars for dr.scient.graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:
"Frazil ice formation and incorporation of sediments into sea ice in the Kara Sea"
Når vann fryser effektivt ved høy turbulens dannes sarr. Sarr er småflateiskrystaller, opptil et par cm i diameter, og likner mye på snøkrystaller.Dannelse av sarr i turbulent saltvann er undersøkt ved hjelp av laboratorie eksperimenter og numerisk modellering.
Sarr kan kollidere med sediment i suspensjon, og har da en sjanse for å aggregere, d.v.s at de henger sammen etter kollisjonen. Denne sjansen er beregnet empririsk, og resultatene er brukt i numerisk modelering av fryseprosesser på den grunne sokkelen i Karahavet.
Den undersøkte prosessen viser seg å være effektiv, og sediment tilsvarende mange års tilførsel fra elvene i Karahavet kan bli frosset inn i sjøisen gitt at det fryser under tilstrekkelig turbulente forhold. Slik turbulens blir skapt av vind hastigheter over liten kuling.
Beregningene er sammeliknet med isprøver fra Karahavet, og driften av sjøisen med sediment mot Polhavet og Barents havet er også diskutert.
Innfrysingen av sedimentene er viktig fordi mange slags forurensende stoff, både radioaktivt materiale, tung metaller, og organiske klorforbindelser følger med inn i isen, og kan derfor transporteres lange avstander uten å bli spredt i vann massene.

Personalia:
Lars Henrik Smedsrud er født i 1969 og vokste opp på Kongsberg. Han gjennomførte hovedfag i fysisk oseanografi ved Geofysisk institutt i 1996, og har vært ansatt der som NFR stipendiat. Han har arbeidet for Norsk Polarinstitutt i Tromsø med feltmålinger av sjøis, og numerisk modellering av fryseprosesser.

Tidspunkt og sted for disputasen:
17.03.2000, kl. 10.15, Auditorium Øst, Geofysisk Institutt, Allegaten 70.

Kontaktpersoner:
Lars Henrik Smedsrud, Geof.inst., tlf. 55 58 26 38
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no