Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Melankoli og sansen for det uendelige

Cand. philol. Margery Vibe Skagen disputerer 15. desember 2000 for dr. art.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Mélancolie et goût de l'infini. Essai sur la mélancolie poétique dans les écrits de Charles Baudelaire."

Avhandlingen er en tematisk undersøkelse av "den poetiske melankolien" i Ch. Baudelaires skrifter. Den viser hvordan det er mulig å knytte forfatterens bruk av termen mélancolie til forestillingen om menneskets åndelige streben etter en overnaturlig meningsfylde. Den poetiske melankolien fortolkes derved som en motpol til l'ennui (leden), som i Baudelaires spenningsfylte univers, er det naturlige og universelle uttrykk for menneskets fall og tilværelsens meningsløshet. Avhandlingen kombinerer nærlesninger av utvalgte Baudelaire-tekster med en bredere idéhistorisk fortolkning, hvor Baudelaires kobling av melankoli-begrepet til uttrykk som det uendelige, det skjønne, det overnaturlige og døden relateres til spiritualistiske, pseudo-vitenskaplige og magiske tanketradisjoner. Således, ut ifra en variert tilnærming til visse nøkkelbegreper, belyses denne dikterens tvetydige eksistensielle posisjon i forhold til "den gamle verden" og til "moderniteten".

Personalia:
Margery Vibe Skagen tok hovedfag i fransk ved Universitetet i Bergen i 1990. Hun var stipendiat fra 1992 til 1998 ved Romansk institutt, Seksjon for fransk (UiB) hvor hun også har arbeidet som timelærer.

Tidspunkt og sted for disputasen:
15.12.2000, kl. 10.15, Auditorium 2 i Jussbygget, Magnus Lagabøtes plass 1

Kontaktpersoner:
Romansk institutt, seksjon for fransk, tlf. 55582270
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), epost: morten.steffensen@info.uib.no