Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Bedre kjemiske analyser med databehandling

Hailin Shen disputerer fredag 6. oktober for dr.scient. graden ved Universitet i Bergen med avhandlingen: "Resolution of hyphenated chromatographic data using multivariate techniques".
Avhandlingen berører en gruppe analytisk-kjemiske teknikker som på norsk vil kunne benevnes bindestrek-kromatografi. Navnet kommer av måten teknikkene forkortes på i engelsk, f.eks. GC-MS, og betegner en kombinasjon av kromatografi med spektroskopiske teknikker.
Utgangspunktet er en blandning av ukjente stoffer som blir delvis separert ved hjelp av kromatografi. Med kontinuerlig registrerering av spektra fra blandningen som kommer ut av separasjonsprosessen kan en ved hjelp av numeriske beregninger finne spektra for de rene stoffene og så identifisere disse. Avhandlingen, som er utført som et norsk-kinesisk samarbeidsprosjekt, behandler teoretisk metodeutvikling innen dette feltet. Bl.a. presenteres nye og raskere metoder for prosessering av de store datamengdene som en får ved analyse av naturprodukter og av industriell forurensing.

Personalia:
Hailin Shen kommer fra Yexian i Henanprovinsen i Kina. Han ble B.Sc. i 1994 og M.Sc. i 1997 i kjemi ved Hunan University, Changsha, Kina og ble tatt opp som doktorgradsstudent ved Kjemisk institutt, Universitetet i Bergen i 1998.

Tidspunkt og sted for disputasen:
06.10.2000, kl. 10.30, Auditorium II, Realfagbygget, Allégt. 41.

Kontaktpersoner:
Hailin Shen, tlf.: 55 58 33 58 (a).
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no