Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Ny metode for design av linser

Cand.scient. Nickolai Sergienko disputerter 19. mai 2000 for dr.scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:
«Image formation by diffractive optical elements».
Diffraktive linser utgjør i dag et vesentlig potensiale i moderne optikk, og Sergienkos arbeid representerer et originalt og verdifullt bidrag til utviklingen av effektive verktøy for design og evaluering av slike linser. Diffraktive linser brukes til å erstatte konvensjonelle glasslinser og speil. Virkemåten til vanlige optiske linser bygger på bøyning av geometriske lysstråler, enten ved brytning gjennom glassflater eller ved refleksjon fra speil. En diffraktiv linse bygger derimot på fundamentale effekter som oppstår når en bølge vekselvirker med et spredende objekt. Ved bruk av diffraktive linser kan man styre og kontrollere optiske bølger, og man kan oppnå en bedre billedkvalitet. Dessuten kan diffraktive linser lages lettere og mer kompakt enn konvensjonelle linser, og de kan masseproduseres til en rimeligere pris. Diffraktive linser har mange anvendelser innen f.eks. laserteknologi, sensorsystemer på romskip og datalagring.
Målet med Sergienkos arbeid er å utvikle nøyaktige og effektive algoritmer og beregningsverktøy for design og evaluering av diffraktive linser. Å beregne ytelsen til slike linser krever svært lang regnetid, selv på dagens supercomputere. Sergienko har utviklet metoder som reduserer regnetiden 100 000 ganger. Dette betyr at man vil kunne designe og evaluere diffraktive linser mye raskere i fremtiden, noe som kan få stor betydning for den optiske industrien.

Personalia:
Nickolai Sergienko er født i Moskva i 1972. Han tok M.Sc. graden ved Moscow Engineering Physical Institute i 1995. I 1995 ble han tatt opp som dr.scient.-student ved UiB. Nickolai Sergienko arbeider nå i firmaet Amadeus Development i Nice, Frankrike.

Tidspunkt og sted for disputasen:
19.05.2000, kl. 10.30, Auditorium 2, Realfagbygget, Allégaten 41.

Kontaktpersoner:
Professor Jakob J. Stamnes, Fysisk institutt, tlf.: 55 58 2 760
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no