Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Fortellingens grenser

Cand. philol. Gisle Selnes disputerer 14. januar for dr.art.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: "Scenes of Writing. Borges and the Frontiers of Narrative"

Avhandlingen fokuserer på prosatekstene til argentineren Jorge Luis Borges (1899-1986). Borges har vært en viktig forløper ikke bare for en lang rekke moderne forfattere fra flere språkområder (spansk, fransk, engelsk), men også for de mer filosofisk orienterte litterturforskere som i de seneste tiårene har bidratt til å gjøre litteraturfaget til en utpreget teoretisk disiplin. Avhandlingen fokuserer særlig på de av Borges’ tekster som utvikler strukturer der fortellingens logikk tilsynelatende settes ut av funksjon. En av hovedtesene er at disse overskridelsene er iscenesatt for å utforske fortellingens grenser. Det finnes ofte et teoretisk perspektiv i Borges’ noveller, en instans som reflekterer over handlingsforløp og formelle grep på en måte som gjør det vanskelig å få "tak" på dem. Borges’ tekster fremstår derfor ikke bare som en litterær utprøving av novelle-genrens muligheter, slik de ofte blir fremstilt, men også som en påminnelse om det element av tvang som ligger i fortellingens formelle krav. I dette ligger det også et dobbelt "kritisk" moment: for det første, et forsøk på å risse opp de metafysiske (eller også ideologiske) forestillingene som er knyttet til den tradisjonelle og "leselige" fortellingen; for det andre, en ironisk foregripelse av ethvert forsøk på en kritisk analyse av disse tekstene. Borges’ tekster kan på den måten bidra til den teoretiske undersøkelsen av de formelle strukturer som kjennetegner fortellingen som genre, og da særlig til forståelsen av hvilken status en genres formelle "lover" kan sies å ha, samtidig som de kan kaste lys over litteraturvitenskapens egen retorikk.

Personalia:
Gisle Selnes er født på Fauske i Nordland fylke i 1965. Han ble cand. philol. med hovedfag i litteraturvitenskap i 1991 og var amanuensis i latinamerikansk litteratur ved Universitetet i Bergen til han i 1993 fikk doktorgradsstipend fra Norges Forskningsråd. Etter avsluttede studier har han vært foreleser ved Seksjon for spansk språk og latinamerikastudier og ved Seksjon for allmenn litteraturvitenskap, Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
14.01.2000, kl. 10.15, Auditorium 4, Jus-bygget (Dragefjellet).

Kontaktpersoner:
Gisle Selnes tlf. 55 58 22 83 (a), 55 31 06 86 (p)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no