Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Biologiske forhold ved kreft i livmorslimhinnen.

Helga B. Salvesen disputerer 14.juni 2000 for dr.med.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: "Tumor Biomarkers and Prognostic Factors in Endometrial Carcinoma".
Kreft i livmorslimhinnen øker og er i dag en av de hyppigste former for underlivskreft i Norge. En rekke faktorer som disponerer for kreftutvikling er identifisert selv om årsaken fortsatt er i hovedsak ukjent. Sykdommen diagnostiseres ofte i et tidlig stadium fordi blødning etter overgangsalderen som regel er et tidlig symptom som raskt leder kvinnen til lege. Dersom svulsten fortsatt er begrenset til selve livmoren vil kirurgisk fjernelse av livmoren og eggstokkene kurere de fleste pasientene (80-90 %). Etter en vellykket operasjon vil likevel omlag 20 % få tilbakefall av sykdommen. Det er derfor ønskelig å finne frem til gode markører for aggressiv sykdom. Avhandlingen vurderer forløpet av sykdommen og verdien av ulike prognostiske faktorer ved kreft i livmorslimhinnen i et pasientmateriale fra Hordaland.Salvesen har bl.a.studert betydningen av rutinekontroller etter gjennomført behandling. Kontrollene fanger i liten grad opp sykdomstilbakefall uten symptomer. Et annet arbeid påviser at kvinner som aldri har født barn har et noe mer aggressivt sykdomsforløp enn kvinner som har født barn. Ett arbeid undersøker nytten av en standardisert metode for å studere kjernene i svulstcellene (kjernemorfometri). Salvesen har også studert betydningen av celledeling, dannelsen av blodkar og skader innen systemer som regulerer celleveksten. Gjennom arbeidet har Salvesen identifisert flere biomarkører for aggressiv sykdom ved denne typen kreft, noe som kan bidra til at behandlingen kan tilpasses individuelt for å bli mest mulig effektiv, samtidig som overbehandling unngås.


Personalia:
Helga B. Salvesen (36 år) er født i Asker, oppvokst i Bergen og ble cand.med. ved Universitetet i Bergen i 1989. Hun har fra 1991-96 arbeidet som lege ved Kvinneklinikken, Haukeland Sykehus, og som forsker ved Kvinneklinikken og Avdeling for patologi, Gades institutt fra 1996, lønnet av Den Norske Kreftforening. Fra 1998-99 var hun gjesteforsker ved University of Chicago. Hun er nå ansatt ved Kirurgisk avdeling, Haukeland Sykehus.

Tidspunkt og sted for disputasen:
14.06.2000, kl. 09.15, Store auditorium, Sentralblokken, Haukeland sykehus.

Kontaktpersoner:
Helga B. Salvesen, tlf. 55 29 80 60 (a), hesa@haukeland.no
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no