Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Reproduksjon hos piggvar og kveite

Cand.scient. Guri Lerøy Riple disputerer fredag 6 oktober kl. 10.15 for dr.scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:
"Ovarian development and egg viability aspects in turbot (Scopthalmus maximus) and Atlantic halibut (Hippoglossus hippoglossus L.)"
Kveite og piggvar er begge flatfisk med godt potensiale for akvakultur. Avhandlingen belyser sider ved fiskenes formering som kan benyttes i videre arbeid med disse artene.
Kveiten er en porsjonsgyter som modner og gyter opptil 10-15 eggporsjoner med ca. 75 timers mellomrom gjennom en gytesesong. Egg- og larveproduksjon av kveite er avhengige av at eggene strykes, ettersom vi bare unntaksvis oppnår befruktede egg hvis fisken gyter i oppdrettskaret. For at eggene skal ha best mulig evne til å overleve, må de strykes raskt etter at de har modnet. Vi påfører fisken trolig en del stress når vi skal påvise gyterytmen eller stryke den. Det ble likevel ikke påvist forskjell i blodets innhold av stresshormonet kortisol, eller kjønnshormonene estradiol og testosteron, når fisk håndtert ofte og sjelden ble sammenlignet. Et annet studie i avhandlingen viser imidlertid at eggene trolig påvirkes av hvordan morfisken håndteres. Naturlig gytte egg hadde nemlig et lavere innhold av kortisol samt et høyere innhold av testosteron enn strøkne egg.
Eggenes kvalitet er av stor betydning i kveiteoppdrett. Det er ønskelig å kunne skille gode og dårlige egg-grupper så raskt som mulig etter gyting. I et av avhandlingens arbeid ble eggets befruktningsprosent, størrelse, innhold av salter, frie aminosyrer, og fettsyrer, sammenlignet med eggenes overlevelse. Resultatene viste at befrutningsprosenten var det enkleste og beste kriteriet for å bedømme egg-gruppenes potensiale til å utvikle levedyktige larver.

Avhandlingen omfatter også en histologisk beskrivelse av vekst og utvikling av kveitens eggemnener (oocytter) i ovariet fram mot gyting. Videre er piggvarens vekst, kjønnsmodning og blodets innhold av kjønnshormonene estradiol og testosteron studert gjennom en årssyklus.

Personalia:
Guri Lerøy Riple (36) er fra Bergen og ble i 1992 cand. scient. ved Institutt for Fiskeri- og marinbiologi, Universitetet i Bergen. Her var hun ansatt som vitenskapelig assistent fram til 1993. Fra 1993 var hun stipendiat ved Institutt for Fiskeri- og marinbiologi, finansiert av Norges forskningsråd og UiB.

Tidspunkt og sted for disputasen:
06.10.2000, kl. 10.15, Stort auditorium, Datablokken, HIB, Thormøhlensgt. 55, Bergen.

Kontaktpersoner:
Guri Lerøy Riple, 55 58 44 00 (a), 55 34 20 36 (p), guri.riple@ifm.uib.no.
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no