Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

HIV-infeksjon og behandling

Cand. med. Anne Ma Dyrhol Riise disputerer 10. november for dr. med.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:
"Human immunodeficiency virus type 1 (HIV-1) infection and highly active antiretroviral therapy. Virus dynamics and immune reconstitution in blood and tonsillar tissue".

HIV infeksjon medfører en gradvis ødeleggelse av immunforsvaret og utvikling av en rekke sykdommer med fellesnavn AIDS. Lymfevev er hovedorgan for HIV og infeksjonen er her aktiv gjennom hele den symptomfrie periode. Nye medikamenter har vist seg å forsinke utviklingen av AIDS og forlenge overlevelsestiden hos HIV-infiserte personer, men den detaljerte virkningsmekanisme har ikke vært kjent.
Avhandlingen beskriver effekten av disse medikamentene på virusmengde og immunceller i blod og lymfevev hos HIV-infiserte personer som ikke har utviklet symptomer. Et arbeid viser at virusmengden reduseres sterkt under behandling. Til tross for at HIV ikke kan påvises i blod, kan likevel virus spores i lymfevev med sensitiv metodikk, hovedsakelig som latente virus i hvilende CD4 minneceller. Lavt antall CD4 lymfocytter og høyt nivå av CD8 lymfocytter i blod er typiske funn hos HIV -infiserte. Avhandlingen beskriver at CD4 tallet normaliseres i blod og at nivået av CD8 celler reduseres, spesielt i lymfevev, hos de pasienter som responderer på behandlingen. En normalisering av vevsstruktur (morfologi) og nivået av celledød finner også sted i lymfevev. Et annet arbeid viser at graden av immunaktivering av CD8 lymfocytter i lymfevev, (målt med væskestrømscytometri) indikerer den totale virusmengde. Dette er en analyse som derfor kan brukes som markør for sykdomsforløp og behandlingseffekt. Gjennom avhandlingen har Dyrhol Riise vist at immunforsvaret har kapasitet til å regenerere når virus mengden reduseres. Dette har betydning for muligheten for den enkelte pasient til å oppnå en langvarig sykdomsfri periode. Hun har videre beskrevet mekanismer som kan ligge til grunn for kriterier for utvelgelsen av pasienter for immunstimulerende behandling, som i beste fall kan fjerne HIV fra pasienten.

Personalia:
Anne Ma Dyrhol Riise er født i 1965 og oppvokst på Larsnes i Møre og Romsdal. Hun tok medisinsk embetseksamen ved Universitetet i Bergen i 1993 og har gjennomført turnustjeneste i Bergen. Hun har vært forskningsstipendiat ved Virussenteret, Avdeling for mikrobiologi og immunologi, Gades institutt i perioden 1996-2000, lønnet av Norges Forskningsråd. Hun er nå ansatt som reservelege ved Klinisk immunologisk avdeling, Skejby sygehus, Århus.

Tidspunkt og sted for disputasen:
10.11.2000, kl. 10.15, Birkhaugsalen, Haukeland sykehus.

Kontaktpersoner:
Anne Ma Dyrhol Riise, tlf. 00 45 89 49 53 85 (a), tlf. 00 45 86 17 11 73 (p).
E-mail: annema.riise@mail.tele.dk.
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no