Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Kjønnskonflikt og feminin identitet

Universitetslektor Irena Ragaisiene fra LitauenLitauen, disputerer 24.august for dr. art.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:
"The Closed Gardens of Art: Mythopoetic Strategies in the Poetry of Sylvia Plath"
Kjønnskonflikt og representasjon av den feminine identitet er en viktig del av den amerikanske dikteren Sylvia Plaths poesi. Disse aspektene avdekkes i Ragaisienes avhandling, som benytter seg av en feministisk revisjonistisk tilnærming til mytologi og jungiansk psykologi. Striden mellom natur og kultur, hvor kvinnen blir assosiert med kropp/natur og mannen med intellekt/kultur er et mye brukt billed-mønster hos Plath, og avslører hennes utforskning av oppfatningen av selvet. Variasjoner i den talendes følelse av identifikasjon med begge ytterpunkter avslører en kamp for å bryte med konvensjonelle identifikasjoner av kvinne med natur. Et annet aspekt som manifesterer spenningen mellom kjønnene er Plaths bruk av metaforen rot/tre, som avslører et nært innbyrdes slektskap mellom litterær og personlig identitet. Treet er ofte en konvensjonell metafor for poesi. Plath intensiverer spektret for denne nedarvede symbolismen, men reviderer tradisjonelle betydninger ved å endre deres nyanse som respons på kjønnserfaring. Avhandlingen behandler også Plaths visjon om kreativitet og fertilitet, og relaterer den til representasjonen av kvinnelig identitet.
Arbeidet med avhandlingen er finansiert bl.a. gjennom en samarbeidsavtale mellom Universitetet i Bergen og Vytautas Magnus-universitetet i Kaunas, Litauen.

Personalia:
Irena Ragaisiene er født i Litauen og er universitetslektor i engelsk litteratur ved Vytautas Magnus-universitetet i Kaunas, Litauen. Hun har akademisk grad fra universitetet i Vilnius i engelsk språk og litteratur fra 1979. I 1993 avla hun graden MA i engelsk ved Vytautas Magnus-universitetet i Kaunas, Litauen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
24.08.2000, kl. 10.15, Auditorium 4, Jus-bygget (Dragefjellet, Magnus Lagabøtesplass 1.

Kontaktpersoner:
Margaret Stenberg, tlf. 82060, e-post: margaret.stenberg@eng.uib.no
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no