Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Myter om menneskets utvikling i science fiction

Høgskolelektor Michael J. Prince disputerer 30. september for dr.art.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:
"Myth Making Man: Myths of Human Evolution in the Science Fiction of Philip K. Dick, Doris Lessing, and Octavia E. Butler".
Avhandlingen tar opp hvordan vitenskapelige teorier om menneskets opprinnelse og videre utvikling som art er tilstede i populærlitterære tekster i form av kulturelle myter, dvs. kortfattete fortellinger og ikoniske bilder. Science fiction-romaner av tre forfattere blir analysert og drøftet med hensyn til hvordan Darwinistiske-, rasehygieniske- og genetikk-paradigmer fungerer som grunnlag for forskjellige fremstillinger av menneskets biologiske utvikling og "natur". Når fortellende elementer som inngår i vitenskapelig teoriformasjon, gjenoppstår i populærkulturelle genrer, gir de gjerne uttrykk for en ideologisk holdning til grunnleggende spørsmål om rase og kjønn. To særtrekk ved science fiction-genren gjør at den er særlig egnet som objekt for en undersøkelse av vitenskapsbaserte myter i vår kultur: Den kan være i høy grad forklarende og didaktisk og den utfordrer våre vanlige oppfatninger av vitenskap, historie og samfunn. Avhandlingen konkluderer bl.a. med at mens vitenskapsbaserte myter er sentrale i science fiction, er det ikke grunnlag for å fremheve en bestemt ideologi som er typisk for genren. De myter som til enhver tid er dominerende i genren, tilhører ofte en tilbakelagt fase i de vitenskapelige fagmiljøer.

Personalia:
Michael J. Prince har vært høgskolelektor ved Sjøkrigsskolen siden 1997. Han tok Bachelor of Arts graden ved Clark University, Worcester, Massachussetts i 1982 og cand.philol. ved Universitetet i Bergen 1995, og har undervist i flere år ved Rudolf Steinerskolen i Bergen og som timelærer ved Engelsk instituttet, Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
30.09.2000, kl. 10.15, Auditorium i Ulrike Pihls hus, Prof. Keysersgt. 1.

Kontaktpersoner:
Michael J. Prince tlf. 55 50 50 97 (a)
email: michael.prince@sksk.mil.no
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no