Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Temperaturavhengig vekst hos larver og yngel av torsk

Erling Otterlei disputerer fredag 31. mars for dr.scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: «Temperature- and size-dependent growth of larval and early juvenile Atlantic cod (Gadus morhua L.)».
Stor interesse er knyttet til forståelsen av de mekanismer og prosesser som bidrar til å skape variasjon i rekrutteringen til fiskebestandene. Vekst og dødelighet i de tidlige livsstadiene hos fisk har vist seg å være følsom for forandringer i de biotiske og abiotiske forholdene som den enkelte organisme opplever, noe som forventes å kunne skape fluktuasjoner i rekrutteringen. Hovedformålet med denne avhandlingen var derfor å evaluere betydningen av temperatur og fiskestørrelse på vekst hos larver og tidlige yngelstadier av torsk, samt estimere optimale temperaturer for vekst ved ulike størrelser. I tillegg ble stammespesifikke responser på vekst studert med utgangspunkt i hypotesen om at vekstmønstre kan reflektere temperaturtilpasninger. Avslutningsvis ble effekter av temperatur, stamme og ontogeni undersøkt med hensyn til forholdet mellom otolittstørrelse (størrelse på øresteinene) og fiskelengde.
Resultatene fra eksperimentelle forsøk viser at veksten til larver og yngel av torsk er temperatur- og størrelsesavhengig, og påvirker derfor varigheten av larvestadiet. Estimert temperaturoptimum for maksimal vekst av torskelarver er betydelig høyere enn hva som tidligere er antatt, basert på studier fra felt. Med hensyn til vekstoptimalisering for torsk i kultur, tyder resultatene på at det er et stort potensiale i utnyttelsen av optimale sjøvannstemperaturer i tidlige livsstadier.

Personalia:
Erling Otterlei (33) kommer fra Lille-Sotra utenfor Bergen. Han fullførte hovedfag i akvakultur ved Institutt for fiskeri- og marinbiologi i 1993, og har vært ansatt der som NFR stipendiat siden 1995.

Tidspunkt og sted for disputasen:
31.03.2000, kl. 10.15, Stort Auditorium 2. etg. i Datablokken på Høyteknologisenteret i Bergen.

Kontaktpersoner:
Erling Otterlei, tlf. 55 58 44 52 (a),tlf. 93 20 82 79 (p)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no