Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Lette hydrokarboner i oljereservoarer

Wenche Odden disputerer onsdag 28, juni 2000 for dr.scient. graden ved Universitet i Bergen med avhandlingen:
"A study of light hydrocarbons (C4 - C13) in source rocks and petroleum fluids".
Avhandlingen gjør rede for hvordan man kan finne kilden til de lette hydrokarbonene i oljer og kondensater. Tradisjonelt har korrelasjoner mellom kildebergarter og reservoarfluider vært konsentrert om de tyngre hydrokarbonene. I denne studien er fokus på de lette hydrokarbonene som vanligvis utgjør hovedbestanddelen av en råolje. Utfra omfattende geokjemiske analyser av et større prøvemateriale fra kildebergarter og reservoarfluider på midt-norsk sokkel er det utviklet en modell for tolkning av kilden til de lette hydrokarbonene. Multivariat data-analyse er benyttet for å få maksimal informasjon fra foreliggende data. Metodikken er verifisert på data fra den sørligste del av norsk sokkel og dansk sokkel.
Arbeidet som er utført med finansiell støtte fra Statoil, har bidratt til økt forståelse av opprinnelsen til eksisterende petroleumsforekomster og kan bidra til mer pålitelige geologiske letemodeller, ikke minst med tanke på framtidige gass- og kondensatfunn.

Personalia:
Wenche Odden kommer fra Stange i Hedmark. Hun har tidligere utdanning som kjemi-ingeniør, og har cand.scient. eksamen i geologi fra Universitetet i Bergen, 1986. Hun har siden 1982 vært ansatt i Statoil, fra 1991 som overgeolog. Tidligere arbeidet hun ved Borregaards forskningsavdeling og ved Rogalandsforskning.

Tidspunkt og sted for disputasen:
28.06.2000, kl. 10.00, Auditorium 2, Realfagbygget, Allegt. 41.

Kontaktpersoner:
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no