Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Albanuskirken på Selja

Mag.art. Marit Nybø disputerer 3. november for dr.art.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:
"Albanuskirken på Selja. Klosterkirke eller bispekirke?"

Albanuskirken, som nå står som ruin, er del av middelalderanlegget på vestsiden av Selja i Nordfjord. Øyen har trolig landets eldste kristne helligsted og i Olav Kyrres tid ble det første vestnorske bispesetet etablert på Selja. Her var også et benediktinerkloster. Kirkens form, alder og funksjon har vært diskutert. Avhandlingen tar opp disse spørsmålene, og den historiske rekonstruksjonen omfatter både kirkens opprinnelige utforming og dens plass innenfor hele anlegget på Selja.
Undersøkelsen viser at den lille treskipete kirken har hatt en annen form enn hittil antatt. Tesen fremsettes at Albanuskirken har vært en slags symbolsk bispe-kirke, en kopi i lite format av bispe-kirken i Bergen som da var under oppførelse. Videre er hele anlegget ansett for å ha fungert som en enhet, så lenge bispesetet formelt var lagt til Selja og Albanuskirken var bispekirke. Dette varte frem til 1170 da skrinet med levningene av St. Sunniva ble overført til bispekirken i Bergen, som da sto ferdig.

Personalia:
Marit Nybø tok magistergraden i kunsthistorie ved Universitetet i Bergen i 1986. I 1990–1992 var Nybø stipendiat (NAVF), og har siden 1992 vært engasjert som amanuensis ved Institutt for kunsthistorie og kulturvitenskap, hovedsakelig ved Bergen Museum, Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
03.11.2000, kl. 10.15, Aauditoriet i Ulrike Pihls hus, Prof. Keysersgt. 1.

Kontaktpersoner:
Marit Nybø, tlf. 55 58 31 16 (a), 55 20 22 24 (p),
e-mail: marit.nybo@bm.uib.no
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no