Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Skorpestruktur og seismisk risiko

Vunganai Midzi disputerer fredag 25. august for dr.scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:
"Crustal Structure and Earthquake Hazard Related Studies in Five Selected Regions"

Avhandlingen består av syv individuelle studier. Midzi har bl.a. undersøkt skorpestrukturen i to regioner, Norskehavet og sentrale deler av sørlige Afrika. Inversjon av overflatebølgenes gruppehastighet og mottakerfunksjon er de to metoder som er blitt brukt til å bestemme strukturene.
Midzi har også studert behandling av usikkerheter i paleoseismologiske undersøkelser i tre lokaliteter langs nedre Rhine Graben og arbeidet er basert på en nylig utviklet metode. Han har også analysert jordskjelvaktiviteten i Kuwait, basert på data innsamlet av Nasjonalt Seismisk Nettverk i landet.
Jordskjelvrisiko er en annen studie i avhandlingen. Den seismiske risikoen i østlige og sørlige Afrika er analysert basert på statistisk sannsynlighetsberegninger. Lokale geologiske forhold er ofte grunnen til at virkningene av et jordskjelv blir forsterket. Lokale effekter er analysert, basert på etterskjelvene registrert i forbindelse med det katastrofale jordskjelvet i Latur, India 29.september 1993.

Personalia:
Vunganai Midzi har vært student ved Institutt for den faste jords fysikk, UiB, siden august 1996. Han fullførte Master of Science graden våren 1997 og startet sin Dr.Scient.-program høsten 1997.
Etter disputasen kommer Vunganai Midzi til å reise tilbake til hjemlandet sitt hvor han vil jobbe ved Seismologisk avdeling av Meteorologisk Institutt i Bulawayo, Zimbabwe.

Tidspunkt og sted for disputasen:
25.08.2000, kl. 09.00, Auditorium 2, Realfagbygget, Allegt. 41

Kontaktpersoner:
Førsteamanuensis Kuvvet Atakan tlf.: 55 58 34 13
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no