Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Kreftcellenes vekst i hjernen

Rupavathana (Ruby) Mahesparan disputerer 9. Juni 2000 for dr.med.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:
«Primary brain tumors: Basic concepts related to tumor cell migration and invasion within the CNS.»
I Norge opptrer ca 3-400 nye tilfeller av primære hjernesvulster (gliomer). Ett særtrekk ved disse kreftsvulstene er deres infiltrative vekst i hjernen. Denne veksten fører til at det ofte er vanskelig å lokalisere alt tumorvevet, noe som vanskeligjør kirurgi og strålebehandling. Cellegiftbehandling av disse svulst-typene har også hatt en begrenset verdi. Avhandlingen belyser noen viktige mekanismer som forårsaker kreftcellenes invasjon i hjernen.
Ved å dyrke kreftceller i kulturskålen og ved å bruke dyremodeller, viser dr.Mahesparan at cellene vandrer langs blodkar og langs de store nervefibrene i hjerenen. Her skjer det et komplekst samspill mellom kreftceller og normale hjerneceller, - kreftcellene stimulerer det normale hjernevevet til å produsere ulike stoffer som kreftcellene kan vandre på. Disse stoffene består av en rekke bindevevsproteiner (ECM) og avhandlingen beskriver i detalj hvordan kreftcellene bruker disse proteinene under en evt. spredning i hjernen. Avhandlingen beskriver også uttrykket av en rekke overflatemolykyler (integriner) som binder til ECM og dermed fremmer cellevandringen.
Avhandlingen gir ny informasjon om hvordan kreftcellene sprer seg i hjernen og dr. Mahesparans doktorgrad vil kunne bidra til utvikling av bedre behandlings-tilbud til pasienter med hjernekreft.

Personalia:
Rupavathana (Ruby) Mahesparan er fra Sri Lanka og har bodd i Norge ca 8,5 år. Hun ble cand.med. ved Universitet i Bergen i 1997. Hun begynte og arbeide med sin doktorgrad som studentstipendiat ved siden av medisinstudiet. Hun har også hatt et kortere engasjement som stipendiat ved Den Norske Kreftforening (ca 10 mndr) før hun ferdigjore sin medisinske turnus-tjeneste. Siden januar i år har hun arbeidet som assistentlege ved Diakonissehjemmets Sykehus, Haraldsplass.

Tidspunkt og sted for disputasen:
09.06.2000, kl. 09.15, Store Auditorium, Haukeland Sykehus.

Kontaktpersoner:
Ruby Mahesparan, tlf 55 97 85 00 (a), tlf. 55 10 08 01 (p)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no