Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Kreftcellenes spredningsmønster i lymfeknuter ved brystkreft

Peer Kåre Lilleng disputerer 18 februar 2000 for dr.med.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:
"Tumour cells in the axillary nodes in patients with breast cancer. A study of nodal tumour growth form, extent and prognosis."
Det er flere faktorer som bestemmer leveutsiktene for kvinner med brystkreft. Tradisjonelt er den viktigste faktoren om det foreligger spredning til lymfeknutene i armhulen. Antall lymfeknuter som er inntatt av kreftceller er også en viktig faktor. Lymfeknutene mikroskoperes for å påvise spredning. Selv om denne undersøkelsen utføres av spesialtrente leger, vil svulstceller kunne overses.

Denne avhandlingen viser at gjentatt mikroskopering og spesialfarging av lymfeknutene vil kunne avsløre 10-15 % flere pasienter med spredning enn ved første gangs mikroskopering. Spesialfarging kan avsløre hvor i lymfeknuten kreftceller finnes. Svulstcellenes vekstmønster og mengden svulstvev i lymfeknutene er av stor betydning for leveutsiktene. Avhandlingen viser at høyrisikopasienter har svulstceller i lymfeknutenes kar og at den totale svulst-mengden har mer å si for leveutsiktene enn det tradisjonelle målet på antall lymfeknuter inntatt av kreftceller.

Personalia:
Peer Kåre Lilleng er fra Oslo og ble cand.med. ved Universitetet i Bergen i 1987. Lilleng har vært turnuskandidat og kommunelege i Lærdal. Han har arbeidet ved avdeling for patologi, Haukeland sykehus i Bergen siden 1990, der han er overlege i bistilling. Siden februar 1999 har han vært ansatt i hovedstilling som 1. amanuensis ved rettsmedisinsk avdeling, Gades Institutt, Universitetet i Bergen.

Tidspunkt og sted for disputasen:
18.02.2000, kl. 09.15, Store auditorium, Haukeland sykehus.

Kontaktpersoner:
Førsteamanuensis Peer Kåre Lilleng, tlf. 55 97 25 62 (a), 55 29 89 64 (p).
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no