Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Spesialundervisning i skolen

Cand. philol. Sølvi Lillejord disputerer 25. februar 2000 for dr.philos.-graden ved Universitetet i Bergen, med avhandlingen
"Handlingsrasjonalitet og spesialundervisning"
Avhandlingen diskuterer ulike sider ved den formen for spesialundervisning som blir gitt som et supplement til skolens ordinære undervisning.

Ved hjelp av kvalitative forskningsintervju blir det undersøkt hvordan elever, foreldre, lærere og spesialpedagoger forstår og beskriver den praksisformen som kalles spesialundervisning. Et sentralt spørsmål som drøftes er hva spesialundervisning er for de ulike aktørgruppene. Det vil si hva som særpreger skolens spesialundervisning og hvordan den eventuelt skiller seg fra annen undervisning.
Konfliktdimensjoner i praksisfeltet blir diskutert. Spesialundervisningens historiske tilknytning til samfunn og kultur gjør at den også i vår tid preges av motsetninger og spenningsforhold mellom idealer, teori og praksis.
Avhandlingen konkluderer med en modell for kommunikativ didaktikk basert på en forståelse av at undervisning i en inkluderende skole bør forankres i en demokratisk praksis snarere enn i en teknisk tilnærming. 

Personalia:
Sølvi Lillejord er cand.philol. med hovedfag i nordisk fra Universitetet i Bergen (UiB) fra 1981. Hun har yrkesbakgrunn fra skoleverket. Siden 1995 har hun vært ansatt som stipendiat og som prosjektkoordinator for Hovedfag i Pedagogikk (praktisk pedagogikk) ved Det psykologiske fakultet, UiB. 

Tidspunkt og sted for disputasen:
25.02.2000, kl. 10.15, Auditoriet i Christies gt. 12 

Kontaktpersoner:
Cand. philol Sølvi Lillejord tlf. 5520 1567 (privat) tlf. 5558 4826 (jobb) solvi.lillejord@psych.uib.no
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no