Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Ny metode kan gi bedre meningokokk-vaksine

Cand. med. Anne Kristine Lehmann disputerer 5. mai for dr.med.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:
"Antigen-specific opsonophagocytosis. Functional assays to identify meningococcal vaccine candidates."
Meningokokksykdom forårsaker mange dødsfall av hjernehinnebetennelse og blodforgiftning i Norge, - særlig rammes barn og unge. Gjennomgått sykdom gir vanligvis livslang immunitet, og det dannes blant annet antistoffer som stimulerer "fagocytose" (hvite blodcellers fjerning av bakterier fra blodbanen). En effektiv vaksine er foreløpig ikke tilgjengelig mot gruppe B meningokokker, som er den vanligste sykdomsfremkallende bakterien hos oss.
Ved Universitetet i Bergen er det utviklet en ny laboratoriemetode. Den identifiserer bakteriestrukturer som får immunforsvaret vårt til å danne fagocytosestimulerende antistoffer. Mikroskopiske, fluoriserende plastkuler med tilheftede bakteriestrukturer er benyttet som "narre-bakterier", der pasientantistoffer som gjenkjenner strukturen får feste seg. Dersom disse antistoffene er fagocytosestimulatorer vil plastkulene bli spist av blodceller. Moderne teknikk (væskestrømscytometri) er benyttet til å måle hvor mye som er spist ­ og dette blir et mål på mengden fagocytosestimulerende antistoffer som pasienten har produsert mot bakteriestrukturen. Metoden kan således samtidig identifisere hvilke strukturer pasientantistoffene gjenkjenner og om de har en fordelaktig, fagocytosestimulerende funksjon. 
Metoden er allerede tatt i bruk ved flere anerkjente vaksinelaboratorier, blant annet Aventis Pasteur i Frankrike, Centers for Disease Control and Prevention i USA og Oxford-universitetet i England. Den ansees som nyttig for å velge ut komponenter til fremtidige meningokokkvaksiner, - og sannsynlig også til forbedrete pneumokokk/lungebetennelses-vaksiner. Doktoranden mottok i 1997 Schering-Plough’s juniorpris i medisinsk mikrobiologi og infeksjonsmedisin for dette metodearbeidet.

Personalia:
Anne Kristine Lehmann er født i 1965 og oppvokst i Bergen. Hun tok medisinsk embetseksamen ved UiB i 1992 og har gjennomført turnustjeneste i Nord-Trøndelag og Nordhordland. Hun har vært forskningsstipendiat i fire år ved Institutt for Indremedisin, UiB. Det siste året har Lehmann arbeidet som assistentlege ved Medisinsk avdeling og Lungeavdelingen på Haukeland sykehus. 

Tidspunkt og sted for disputasen:
05.05.2000, kl. 09.15, Store auditorium, Sentralblokken, Haukeland sykehus. 

Kontaktpersoner:
Anne Kristine Lehmann, Haukeland sykehus tlf. 55 97 32 45 ­ calling 6465, tlf. 55 12 38 17 (p).
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no 

Offisiell side