Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Klimautvikling i Nord Atlanteren

Cand Scient Helga Flesche Kleiven disputerer fredag 28 januar for for dr. scient.- graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen : "Orbital and millennial scale ice sheet and ocean variability in the North Atlantic during the Pliocene and Pleistocene climate transitions"
Avhandlingen studerer klimautviklingen i Nord Atlanteren gjennom de siste tre millioner år. Ved hjelp av undersøkelser av klimasignaler fra dyphavssedimenter rekonstrueres klimavariasjonene i en detaljgrad som tildigere ikke har vært gjort for så lange tidsrom. Det er utviklet svært nøyaktige dateringer av klimasvingningene ved hjelp av paleomagnetisme og okysgenisotopstudier. Arbeidet fokuserer særlig på to perioder der klimasvingningene ble kraftig intensivert. For ca. tre millioner år siden skjedde det en dramatisk omlegging av klimaendringene, med fremvekst av de store istidene på den nordlige halvkule. Kleiven studerer når dette skjedde, og hvordan de forskjellige områdene med isdekker reagerte. Det grønlandske isdekket reagerte tidligst, mens de europeiske og nord-Amerikanske isdekkene startet opp samtidig for ca. 2.7 mill. år siden. Kleiven har også studert den neste store klimaovergangen for ca. en millioner år siden. Da økte intensiteten både med kaldere perioder og varmere mellomistider innimellom. I hele denne overgangsperioden var det en stor grad av klimatisk ustabilitet, og denne ustabiliteten var kjennetegnet av store omlegginger av havsirkulasjonen. Havstrømmene har hele tiden vært en viktig faktor i klimaforandringene.

Personalia:
Helga F. Kleiven er født i Bergen i 1969. Hun tok cand.scient eksamen i maringeologi ved Universitetet i Bergen i 1995, og ble i 1996 ansatt som NFR-stipendiat ved Geologisk institutt. I løpet av studiet har Kleiven hatt forskningsopphold ved University of Florida (USA) og deltatt på et to måneders Ocean Drilling Program tokt til Syd Atlanteren. H. F. Kleiven er fra 1. februar ansatt som forsker ved GEOS, Gelogisk institutt.

Tidspunkt og sted for disputasen:
28.01.2000, kl. 10.15, Auditorium 5 i Realfagbygget, Allegaten 41, Prøveforelesningen holdes torsdag 27.01, klokken 13:15 samme sted.

Kontaktpersoner:
Helga F. Kleiven, tlf. 55 58 35 35 (a)
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no