Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

En sammenligning mellom engelsk og litauisk

Universitetslektor Violeta Kaledaite, Kaunas, Litauen, disputerer 23.august for dr. art.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:"Existential Sentences: a Contrastive Study of English and Lithuanian"
Det er vanlig å anta at eksistensielle setninger i verdens språk (f. eks. Det er indianere i Amerika, There is a strange man outside) har en tendens til å utvikle en rekke morfologiske, syntaktiske og leksikalske trekk som skiller dem formelt fra andre typer setninger. På basis av analyser av eksistensielle konstruksjoner i engelsk har språkforskere kommet med en del syntaktiske og semantiske påstander. Kaledaites avhandling tester holdbarheten i disse påstandene (spesielt på områder der det ikke er enighet blant språkforskerne) i forhold til eksistensielle setninger i litauisk, som er det mest arkaiske indo-europeiske språk som tales i dag. En beskrivelse av litauiske eksistensielle setninger basert på moderne tekstsamlinger er i seg selv et pionerarbeid, og det gir forfatteren anledning til å redefinere begrepet eksistensielle setninger i litauisk og å komme med en ny tolkning av fenomenet. Et annet viktig område som avhandlingen fokuserer på er universelle og språkspesifikke trekk ved eksistensielle konstruksjoner i de to språkene som sammenlignes, nemlig engelsk og litauisk. Metoden som er brukt i analysen er mangesidig og refererer til en rekke nivåer for språkbeskrivelse: syntaks, semantikk, pragmatikk og informasjonsstruktur.
Arbeidet med avhandlingen er finansiert bl.a. gjennom en samarbeidsavtale mellom Universitetet i Bergen og Vytautas Magnus-universitetet i Kaunas, Litauen.


Personalia:
Violeta Kaledaite er født i Litauen og er universitetslektor i engelsk språkvitenskap ved Vytautas Magnus-universitetet i Kaunas, Litauen. Hun har akademisk grad fra universitetet i Vilnius i engelsk språk og litteratur fra 1974. I 1993 avla hun graden M.Phil. i engelsk ved Universitetet i Bergen (med stipendier fra NorFa og Norges Forskningsråd).

Tidspunkt og sted for disputasen:
23.08.2000, kl. 10.15, Auditorium 4, Jus-bygget (Dragefjellet), Magnus Lagabøtesplass 1.

Kontaktpersoner:
Margaret Stenberg, tlf. 82060, e-post: margaret.stenberg@eng.uib.no
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no