Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Elektrondynamikk i atomkollisjoner

MsC Jun Bai Wang disputerer 3. juli for dr.scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Aspects of nonperturbative electron dynamics in one- and two-elctron atomic collisions
Avhandlingen omhandler studier av hvordan ett og to elektroner beveger seg når to atomer støter sammen. Målsettingen med arbeidet er å øke forståelsen for kvantemekaniske elektronbevegelser i en del enkle kollisjonssytem. Slike bevegelser kan lede til eksitasjon, ladningsoverføring eller ionisasjon av kollisjonspartnerne, og sannsynligheten for slike prosesser er meget viktig parametre for annen fysikk og teknologi.
Wang har videreutviklet eksisterende beregningsalgoritmer og testet dem grundig ut. De nye algoritmene har gjort det mulig å beskrive det kvantemekaniske elektronsystemet til en høy grad av nøyaktighet. Regninger har derfor vist overbevisende overenstemmelse med eksperimenter i flere tilfeller. Disse resultatene har bidratt til å minske eksisterende usikkerhet i sannsynlighetene, og i noen tilfelle peke på hvilke av divergerende målinger som har vært korrekte.

Personalia:
Jun Bai Wang (28) er oppvokst i Shang Hai, Kina, og nå bosatt i Bergen. Han er utdannet BsC i teoretisk fysikk fra Shang Hai Normal University. Han kom til Norge som student ved Universitetet i Bergen i 1996 og avla MsC eksamen i 1997. Dette dannet grunnlaget for doktorarbeidet som er utført i perioden 1997-2000 innen seksjon for teoretisk fysikk og modellering ved Fysisk institutt.

Tidspunkt og sted for disputasen:
03.07.2000, kl. 14.00, Auditorium 2, Realfagbygget, Allegt. 41.

Kontaktpersoner:
Kontaktpersoner: Jun Bai Wang, tlf 55 58 27 77 (a) tlf 55 27 64 74 (p).
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no