Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Vekst hos kveite

Cand. scient. Thor Magne Jonassen disputerer fredag 15. desember 2000 for dr. scient. graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Environmental and genetic regulation of growth in Atlantic halibut (Hippoglossus hippoglossus L.)".

Målet med studiet var å utvikle metoder for å regulere vekst hos ung kveite i oppdrett i forhold til temperatur og lysperiode, samt kartlegge samspilleffekter mellom disse miljøfaktorene. I tillegg ble vekst og veksteffektivitet hos populasjoner av norsk, islandsk og kanadisk kveite sammenlignet, bl.a. med tanke på utvalg av populasjoner for videre avlsarbeid. I prosjektet ble det avdekket en vekststimulerende effekt av kontinuerlig lys hos kveite, og at aktivitet og fôrutnyttelse også var påvirket av lys. Oppdrett av kveite ved forskjellige temperaturer viste redusert optimaltemperatur for vekst ettersom fisken ble større, samtidig som temperaturintervallet for best vekst økte med fiskestørrelse. Vekstanalyser viste en relativ sterkere vekststimulerende effekten av kontinuerlig lys ved lave temperaturer enn ved høyere temperaturer. Videre ble det observert forskjeller i vekst og veksteffektivitet mellom norsk, islandsk og kanadisk kveite, hvor den norske populasjonen hadde best vekst og veksteffektivitet mens den kanadiske kveita kom dårligere ut. Disse resultatene bidrar til en bedre forståelse for miljøregulerte vekstmekanismer hos kveite, samt forskjeller i vekstpotensiale mellom grupper av kveite med forskjellig geografisk opprinnelse. Under kontrollerte oppdrettsbetingelser kan optimalisering og manipulering av miljøbetingelser med utgangspunkt i denne kunnskapen gi oss en raskere og mer effektiv produksjon av kveite. Videre vil bruk av kveitegrupper med de beste produksjonsegenskapene være et viktig grunnlag for videre seleksjon av fisk med forbedrede produksjonsegenskaper i oppdrett.

Personalia:
Thor Magne Jonassen (33) er født og oppvokst i Lyngdal, Vest-Agder. Han er Høyskolekandidat i akvakultur fra Sogn og Fjordan Distriktshøgskole 1990 og cand. scient. fra Universitetet i Bergen 1994. Han var ansatt som stipendiat ved Institutt for fiskeri og marinbiologi fra 1996 til 1999, og jobber nå som forsker og rådgiver ved Akvaplan-niva AS i Tromsø.

Tidspunkt og sted for disputasen:
15.12.2000, kl. 10.15, Høyteknologisenteret, stort auditorium rom 2144

Kontaktpersoner:
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), epost: morten.steffensen@info.uib.no