Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Sars: norsk historie som eksistensiell og europeisk erfaring

Høgskolelektor Dag Jenssen disputerer for dr.art-graden 19. desember 2000 ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:

"Sars: norsk historie som eksistensiell og europeisk erfaring".

Avhandlingen er en studie av den norske historikeren Ernst Sars (1835-1917). Sars er mest kjent for å ha villet begrunne norsk selvstendighet gjennom historiske argument. Med sine verker spilte han en viktig rolle for styrkingen av norsk nasjonal bevissthet i andre halvdel av 1800-tallet. I avhandlingens første del ses skriftene hans imidlertid som uttrykk for allmennmenneskelige måter å forholde seg til verden på. Det er ikke bare en nasjon, men også en livsholdning som blir til og utfolder seg gjennom forfatterskapet. Fra en innadvendt holdning utvikles tema som aggressivitet, idealisering, tillit og forankring. Forfatterskapet gjennomgår også en fase av storhet og erobring, før det ender i en forsoningens og sympatiens ånd.

Sars var inspirert av en rekke europeiske historikere og filosofer. Avhandlingens andre del tar for seg utviklingen av historisk tenkning i Frankrike og Tyskland på 1800-tallet og knytter Sars til den franske tradisjonen. Dette har følger for det overleverte bildet av Sars. Det har ofte vært sagt at han var "positivist", en tankestrømning som sterkt preget den vitenskapelige tenkning i andre halvdel av 1800-tallet. Gjennom tilknytningen til en halvt glemt fransk historikerskole, som hadde sin opprinnelse i den romantiske periode tidlig i århundret, nyanseres denne oppfatningen. Det romantiske elementet blir tydeligere ved siden av det som knytter Sars til positivismen.

Personalia:
Dag Jenssen er født i Stavanger 28.01.59. Han er utdannet cand. polit. ved Universitetet i Bergen, 1988. Etter avsluttede studier var han stipendiat ved Senter for vitenskapsteori, Universitetet i Bergen. Fra 1994 har han vært ansatt som høgskolelektor ved avd. Norsk hotellhøgskole, Høgskolen i Stavanger, hvor han har undervist i bl.a. vitenskapsteori og etikk.

Tidspunkt og sted for disputasen:
19.12.2000, kl. 10.15, Auditoriet, Ulrike Pihls hus, Professor Keysers gt 1.

Kontaktpersoner:
Dag Jenssen, tlf. 51 83 37 28 (a). E-post: dag.jenssen@nhs.his.no
Informasjonsavdelingen v/ mediekontakt Morten Steffensen, tlf. 55 58 90 35 (a), epost: morten.steffensen@info.uib.no