Universitetet i Bergen : Doktorgrader : 2000

NY DOKTORGRAD

Robuste bredbåndsnett

Cand. scient. Bjørn Jæger disputerer mandag 4. september for dr.scient.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen:
"Traffic Restoration in Survivable Wide Area Communication Networks".
Den økende bruk av kommunikasjonsnettverk gir store muligheter for å effektivisere samfunnsstrukturer og prosesser, samtidig som det gjør samfunnet mer sårbart for feil i nettverkene. Avhandlingen er knyttet til utvikling av metoder som sørger for at nettverksfeil påvirker brukerne av nettverk i minst mulig grad. I forskningsarbeidet, som er en del av et samarbeid mellom Universitetet i Bergen, University of Pittsburgh i USA og Høgskolen i Molde, er det fokusert på metoder for øyeblikkelig gjenoppretting av feil internt i nettverket. Typiske feil er kabelbrudd og feil i kommunikasjonsenhetene som knytter kablene sammen. Avhandlingen foreslår nye metoder for ruting av forbindelser når feilsituasjoner har oppstått, og hvordan en bør prioritere mellom ulike typer forbindelser.

Personalia:
Bjørn Jæger er født i 1960 i Narvik og oppvokst på Bardufoss. Han tok cand. scient. eksamen i kjernefysikk ved Universitetet i Bergen i 1989. Etter en periode som systemutvikler og gruppeleder ved ABB Nera ble han i 1993 ansatt som amanuensis i informatikk ved Høgskolen i Molde.

Tidspunkt og sted for disputasen:
04.09.2000, kl. 13.00, Høgskolen i Molde, Aud.112, 1. etasje. Prøveforelesning samme sted kl. 10.00.

Kontaktpersoner:
Cand.scient. Bjørn Jæger, tlf.: 71214217, e-mail: Bjorn.Jager@himolde.no
Informasjonskonsulent Rønnaug Tveit, tlf. 55 58 90 43 (a), tlf. 55 12 56 91 (p), epost: ronnaug.tveit@info.uib.no